Wbrew obiegowej opinii sushi jest potrawą, którą możemy spokojnie stworzyć w domowym zaciszu (przepraszam wszystkich sushi masterów, możecie przestać ostrzyć na mnie noże :). Oczywiście mówię tutaj o podstawowych formach sushi. Tajniki zaawansowanych form sushi i dodatków do powyższego to już zadanie dla profesjonalistów i pasjonatów gotowania. Oto kilka pomysłów na klasyczne i nietuzinkowe dodatki do sushi.
Perfekcyjne sushi
Najlepsze sushi tworzymy jak inne potrawy. Jak to mawiamy podczas naszych kursów gotowania w Krakowie: potrawy muszą przede wszystkim smakować nam. Dlatego dodatki do sushi i sama potrawa powinny odpowiadać naszym preferencjom smakowym. Jeśli mamy ochotę dodać do naszego sushi wędzonego łososia, co może się kłócić z doktrynami preferowania surowych dodatków rybnych do tego typu dań, to zróbmy to =) wszakże – kto nam zabroni.
Kwestię doboru ryżu i techniki gotowania można poznać na naszych warsztatach, istotne jest dobre wypłukanie naszego ryżu do sushi, porządne namoczenie go i odpowiednie ugotowanie.
Jak skompletować dodatki do sushi?
Po pierwsze: świeże produkty
Do naszego sushi używamy produktów bez obrabiania ich termicznie (wyjątkiem jest smażenie ich w tempurze i oczywiście gotowanie ryżu =)
W związku z powyższym każdy produkt powinien być świeżutki, soczysty, sprężysty i aromatyczny.
Po drugie: sposób rozdrobnienia
Podczas kursów sushi w naszej szkole gotowania dużą wagę przykładamy do odpowiedniego przygotowania produktów na sushi.
Staramy się ze wszech miar kroić równe i drobne paski. Dla początkujących domorosłych sushi masterów jest to bardzo istotna kwestia. Drobniejsze dodatki łatwiej jest zwijać w rolkach. Później po nabraniu wprawy możemy kroić grubsze kawałki, co nie zwalnia nas z obowiązku równego krojenia.
Po trzecie ilość dodatków
Jeśli chcemy przygotować klasyczne maki, dodajemy do nich kilka składników, przeważnie trzy.
Wyjątkiem są futomaki, które z założenia mają być wypasione i na bogato. W przypadku futomaków możemy pokusić się nawet o pięć (!) składników :). Oczywiście w domu, jeśli nam się zmieści wszystko w rolce to możemy dać więcej (przepraszam Sushi Masterzy:)
Po czwarte – dodatki
Dodatki do sushi warzywne najczęściej występujące to:
Awokado – krojone w plastry
Mango – krojone w słomkę
Ogórek – krojony w słomkę, obieramy go dookoła i używamy skórki i warstwy pod nią, nasiona wraz ze środkiem odrzucamy
Tykwa marynowana – w sprzedaży występuje już pokrojona, więc tyle z głowy 🙂
Rzodkiew daikon – marynowana rzodkiew, którą niestety w przeciwieństwie do powyższej tykwy kroimy w słomkę
Dodatki warzywne rzadziej występujące:
Por – krojony w słomkę, kroimy tylko białe części, zielone też możemy acz są twardsze i mniej smakowite
Dymka – kroimy w drobne paski
Szczypiorek – świeży, opłukany, dodaje smak i zapewnia ciekawy wygląd
Jalapeno – papryczki dla amatorek / amatorów pikantnych smaków
Ogórki zuke – ogórki marynowane w między innymi sosie sojowym (a jakże!)
Dodatki do sushi ryby i owoce morza:
Krewetki -surowe, gotowane lub smażone
Krewetki smażone w tempurze
Łosoś – najładniejsze kawałki używamy do nigiri, mniej telewizyjne do maków
Węgorz – najczęściej używamy węgorza w wersji wędzonej
Tuńczyk – dawniej myśląc tuńczyk miałem przed oczami tego z puszki, do sushi dajemy polędwicę z tuńczyka 🙂
Paluszki krabowe – dla osób lubiących ekonomię i niesurowe smaki
Ośmiornica – w większości przypadków już ugotowana pokrojona w paski
Okoń, dorada – na surowo wedle preferencji
Dodatki do sushi nieoczywiste:
Śledzik – swego czasu podawaliśmy „wieś-maki” szły ze śledziem marynowanym w przyprawach korzennych
Tatar rybny – pełna dowolność
Kawior – przy kawiorze pamiętajcie nie brać go metalowymi sztućcami! (metal reaguje z kawiorem i nadaje mu nieprzyjemny posmak)
Omlet – omlet zwinięty i pokrojony wedle naszych preferencji
Serek kremowy – jaki lubimy
Sezam biały – obowiązkowo prażony
Sezam ciemny – jak wyżej
Marynowany imbir – pamiętajcie: staramy się go nie dawać do środka sushi, ma zadanie oczyszczania kubków smakowych przed zmianą formy sushi.
Wasabi – w zależności naszej odporności na ból dajemy wedle uznania
Majonez – amerykański wymysł, aż dziw bierze, że nie ma sushi z sosem BBQ 🙂
Wołowina – marynowana polędwica wołowa (jak widać nie tylko nadaje się do zajęć ze stekami wołowymi i na m(i)ęskie wieczory) 😊
Po piąte: estetyka podania
Staramy się wszystko rozłożyć tak aby formy sushi były jak najładniej wyeksponowane. Staramy się grupować jego formy. Ważnym czynnikiem jest kolorystyczne rozłożenie form.
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na pytanie odnośnie pytania „Jakie składniki do sushi możemy dodać do naszych form”.
Podsumowując – bawcie się i eksperymentujcie ze smakami, formami i dodatkami. Zawsze dodawajcie takie składniki, które wam najbardziej smakują.
Podczas przygotowania sushi najważniejsza jest dobra organizacja pracy, o której możecie przeczytać w jednym z naszych wpisów. Zapraszamy gorąco na nasze zajęcia z przygotowania sushi, na których można uzupełnić wiedzę na tematy przygotowania ryżu, marynowania go, doboru składników i zwijania rolek. Pamiętajcie, że rzetelny prowadzący lepszy od filmiku na YT 😀
Do zobaczenia na kursach gotowania i w kolejnych wpisach.