Wybierz dogodny termin szkolenia
14.10.2024 08:00 - 18.10.2024 15:00
14.10.2024 08:00 - 18.10.2024 15:00
Powyżej 18 roku życia lub za zgodą rodziców
Początkujący
35 godzin
Pamiątkowy certyfikat

O szkoleniu

Szkolenie Kucharskie pozwala zgłębić tajniki tworzenia i komponowania potraw.

 

Kurs jest skomponowany z codziennych bloków poświęconych zarówno zagadnieniom teoretycznym jak i praktycznym.

 

Podczas paneli praktycznych uczestnicy pod moim czujnym okiem samodzielnie wykonują potrawy od początku do końca, po czym każda potrawa jest prezentowana na talerzu i profesjonalnie dekorowana z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej.

Każdy dzień szkolenia zaczyna się od wstępu teoretycznego, podczas którego omawiany jest plan działania na dany dzień.
Następnie rozpoczyna się panel praktyczny gdzie w trakcie gotowania poruszane są tematy z dziedziny HACCP, dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej.

Zajęcia odbywają się w pełni wyposażonej kuchni szkoleniowej.
Każda stworzona potrawa jest wykonana przez uczestników zajęć od początku do końca.

Program szkolenia

Poniedziałek

  • Organizacja pracy na kuchni
  • Podstawowe zasady GMP, GHP i HACCP
  • Praktyczne zajęcia z gotowania – przystawki
  • Sporządzanie dań głównych i dodatków
  • Komponowanie gotowych dań
  • Omówienie dnia pierwszego

Wtorek

  • Inżynieria kart menu
  • Różnica między marżą a food costem
  • Zasady tworzenia receptur
  • Przygotowywanie potraw zgodnie z recepturami
  • Dekorowanie i konsumpcja dań
  • Omówienie dnia pracy

Środa

  • Kuchenna nomenklatura i nazewnictwo
  • Sposoby przechowywania żywności według zasad GHP
  • Przygotowywanie dań głównych i deserów
  • Degustacja dań
  • Omówienie sposobów dekorowania potraw

Czwartek

  • Techniki krojenia
  • Dbanie o noże i sposoby ich ostrzenia
  • Dalsze, niezmordowane gotowanie
  • Nowoczesne dodatki i sposoby dekoracji potraw
  • Degustacje i omówienie wykonanych potraw

Piątek

  • Zasady łączenia potraw z napojami
  • Podsumowanie technik kulinarnych, wykorzystanych w dniach poprzednich
  • Przygotowywanie potraw z zachowaniem sposobów poznanych na zajęciach
  • Omówienie postępów poczynionych w trakcie trwania szkolenia
  • Zakończenie

Przykładowe menu

  • Tatar z wędzonej wołowiny z mascarpone
  • Śledź marynowany na sposób skandynawski z syropem z cebuli
  • Burgundowy tatar z łososia
  • Żytni pierożek z młodym jęczmieniem nadziewany kaszanką
  • Soczysty burger wołowy z bułką maślano – jogurtową
  • Śledź siekany z brzoskwiniami i jadalną ziemią piernikową
  • Wegański smalczyk z fasoli
  • Wegański trójkolorowy krem w odsłonach białej, czerwonej i zielonej
  • Aromatyczna wegańska zupa ramen
  • Orkiszowy żurek w chlebie
  • Barszcz z kiszonych buraków z pasztecikiem drożdżowym
  • Węgierska zupa gulaszowa
  • Bulion wołowy z kołdunami litewskimi
  • Poznańska zupa grochowa
  • Rybna zupa solianka
  • Polędwica wołowa z sosem z zielonego pieprzu
  • Pizza ala Napoletana Margherita
  • Gęsie żołądki lub serca z palonym puree ziemniaczanym
  • Łosoś zapiekany pod sosem aioli
  • Polędwica wieprzowa marynowana w cydrze
  • Maczanka po krakowsku z chlebem z zakwasu lub drożdżowym
  • Pstrąg pieczony w soli morskiej
  • Golonka pieczona w sosie piwnym
  • Wołowa rolada śląska
  • Tagliatelle z suszonymi pomidorami i szpinakiem
  • Ośmiornica z sosem ziołowym
  • Epickie pierogi z przepisu moich rodziców 🙂
  • Pierogi orkiszowe z nadzieniem z gęsiny
  • Tiramisu truskawkowe lub jabłkowe
  • Naleśniki a’la Gundell
  • Monoporcjowy torcik z wiśniami
  • Tarta tatin z pieczonych jabłek
  • Panacotta kukurydziana z ciastem cygaretkowym
  • Beza baleriny Pavlovej
Na prezent!

Zamów Voucher

Kup prezent dla swoich bliskich

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia