Wybierz dogodny termin szkolenia
01.09.2025 08:00 - 05.09.2025 14:00
Powyżej 18 roku życia lub za zgodą rodziców
początkujący
35 godzin
Pamiątkowy certyfikat

O szkoleniu

Szkolenie Kucharskie pozwala zgłębić tajniki tworzenia i komponowania potraw.

Postanowiliśmy ułożyć specjalnie dla Was wyselekcjonowane, wegetariańskie oraz wegańskie menu, dopracowane pod kątem smaku i wysokiego poziomu dekoracyjności i optycznej atrakcyjności potraw.

Kurs jest skomponowany z codziennych bloków, poświęconych zarówno zagadnieniom teoretycznym jak i praktycznym.

!Ważne! Zajęcia z menu wegańskim są prowadzone równocześnie z kursem kucharskim, poziomu 1 – na którym gotowane są potrawy mięsne.

Podczas paneli praktycznych uczestnicy pod moim czujnym okiem samodzielnie wykonują potrawy od początku do końca, po czym każda potrawa jest prezentowana na talerzu i profesjonalnie dekorowana z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej.

Każdy dzień szkolenia zaczyna się od wstępu teoretycznego, podczas którego omawiany jest plan działania na dany dzień.
Następnie rozpoczyna się panel praktyczny gdzie w trakcie gotowania poruszane są tematy z dziedziny HACCP, dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej.

Zajęcia odbywają się w pełni wyposażonej kuchni szkoleniowej.

Program szkolenia

Poniedziałek

  • Organizacja pracy na kuchni
  • Podstawowe zasady GMP, GHP i HACCP
  • Praktyczne zajęcia z gotowania – przystawki
  • Sporządzanie dań głównych i dodatków
  • Komponowanie gotowych dań
  • Omówienie dnia pierwszego

Wtorek

  • Inżynieria kart menu
  • Różnica między marżą a food costem
  • Zasady tworzenia receptur
  • Przygotowywanie potraw zgodnie z recepturami
  • Dekorowanie i konsumpcja dań
  • Omówienie dnia pracy

Środa

  • Kuchenna nomenklatura i nazewnictwo
  • Sposoby przechowywania żywności według zasad GHP
  • Przygotowywanie dań głównych i deserów
  • Degustacja dań
  • Omówienie sposobów dekorowania potraw

Czwartek

  • Techniki krojenia
  • Dbanie o noże i sposoby ich ostrzenia
  • Dalsze, niezmordowane gotowanie
  • Nowoczesne dodatki i sposoby dekoracji potraw
  • Degustacje i omówienie wykonanych potraw

Piątek

  • Zasady łączenia potraw z napojami
  • Podsumowanie technik kulinarnych, wykorzystanych w dniach poprzednich
  • Przygotowywanie potraw z zachowaniem sposobów poznanych na zajęciach
  • Omówienie postępów poczynionych w trakcie trwania szkolenia
  • Zakończenie

Przykładowe menu

Dania główne, przystawki, desery

  • Barszcz z pasztecikiem
  • Węgierska zupa gulaszowa
  • Aromatyczna wegańska zupa ramen
  • Domowy żurek w chlebie
  • Wegański smalczyk z fasoli
  • Wegański trójkolorowy krem w odsłonach białej, czerwonej i zielonej
  • Soczysty burger jaglany z bułką własnej produkcji
  • Smażone jabłko z brzoskwiniami, estragonem i jadalną ziemią piernikową
  • Burgundowy tatar z cukinii i bakłażana
  • Żytni pierożek z młodym jęczmieniem, nadziewany kaszą gryczaną i soczewicą
  • Tatar z wędzonych pomidorów z dodatkiem tofu
  • Buraki marynowane na sposób skandynawski z syropem z cebuli
  • Bakłażan pieczony w sosie piwnym
  • Maczanka po krakowsku z własnym chlebem i kotletem z orzechów włoskich
  • Kotleciki z kiszonej kapusty
  • Warzywa mille fuelle
  • Tagliatelle własnej roboty
  • Epickie pierogi musztardowo – wiśniowe
  • Pierogi orkiszowe z nadzieniem z kopru włoskiego, limonki i tymianku
  • Tiramisu sezonowe
  • Naleśniki a’la gundell
  • Monoporcjowy torcik z wiśniami
  • Panna cotta kukurydziana o smaku dzieciństwa 🙂
  • Beza baleriny Pavlovej
  • Tarta tatin z pieczonych jabłek
  • Solianka
  • Kiszony stek z czerwonej kapusty z pomarańczą
  • Brzoskwinia zapiekana pod sosem beszamelowym
  • Melon marynowany w cydrze
  • Pizza a’la Napoletana Margherita
  • Pieczona pietruszka z palonym puree ziemniaczanym
  • Bulion wege z kołdunami litewskimi
  • Epicka poznańska zupa grochowa
Na prezent!

Zamów Voucher

Kup prezent dla swoich bliskich

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia