Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

Blog

Blog

Ciemna strona gastronomii III

Gastronomia to wymagająca pani. Nieznajomość jej humorów może skutkować upadkiem biznesu i ogromnymi konsekwencjami finansowymi. W poprzednich odsłonach pisałem już na temat właściciela hotelu, który rozpoczął krucjatę przeciwko wyimaginowanym nieuczciwym pracownikom. W drugiej odsłonie przybliżyłem sylwetki kilku szefów kuchni i pani dyrektor z piekła rodem. W tej części opiszę właściciela i zarazem dyrektora hotelu wraz […]

Co zrobić z cukinii i kabaczka?

Dziś odpowiem na pytanie: czym różnią się te dwa warzywa, skąd pochodzi ich nazwa i najważniejsze – co smakowitego można z nich wyczarować. Powyższe warzywa cieszą się niesłabnącą popularnością, jeśli chodzi o użycie ich podczas grilla. Oprócz takiego zastosowania można z nich robić efektowne przystawki, sycące zupy i satysfakcjonujące dania główne. Maj w tym roku […]

Ciemna strona gastro cz. I

Cykl „Kucharze z piekła rodem” uruchomił u mnie silny strumień wspomnień 😊 i cieszył się, jak mniemam,  nielichym powodzeniem wśród czytelniczek i czytelników. W związku z powyższym postanowiłem opisać także historie związane z całą gastronomią, kucharzami, kelnerami i managerami restauracji, które znam. Często podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych w Krakowie opowiadam część z nich w formie […]

Ciemna strona gastronomii cz. II

W poprzedniej części skupiłem się na właścicielu restauracji, który chorobliwie przeszukiwał hotel w poszukiwaniu niewidzialnego złodzieja. Jego poczynania doprowadziły do tego, że 90% kadry się nimi stało 😊 W tym wpisie opowiem o szefach kuchni, managerach gastronomii i dyrektorach hotelu, z którymi dane mi było pracować. Kocham prowadzić kursy gotowania, jest to wdzięczne zajęcie. Kiedy […]

Trzy sposoby na sałatkę z kurczakiem lub indykiem

Drób to zdecydowanie najpopularniejsze mięso (zaraz obok wieprzowiny) na każdym polskim stole. Z racji tego, że mamy wakacje, przedstawię kilka pomysłów, aby przyrządzić je w atrakcyjnej i smacznej formie. Jeśli chodzi o dobór mięsa (co jest częstym pytaniem stawianym przez uczestników kursów gotowania), wybieramy jędrne i błyszczące kawałki mięsa. Nie może ono być śliskie, powinno […]

Pomysł na wieczór panieński.

W życiu każdej kobiety nadchodzi ten moment. Czas, w którym należy podjąć jedną z ważniejszych decyzji w swoim dotychczasowym życiu. Jest to decyzja, która podjęta w pośpiechu i bez należytej rozwagi może być tragiczna w skutkach. Ta decyzja zazwyczaj jest podejmowana przez druhnę pani młodej i dotyczy ona organizacji i przeprowadzenia precyzyjnej operacji, jaką jest […]

Słownik kucharsko – polski.

Co rusz otacza nas fachowa nomenklatura. Wystarczy iść do sklepu z tak zwanymi artykułami metalowymi i tam przycupnąć, wziąć do ręki popcorn albo jakąś inną przekąskę i zacząć słuchać 😊 A nuż ktoś przyjdzie po zipa, opaskę zaciskową, trytkę lub trytytkę 😊 Ostatnio chciałem zakupić plastikową przelotkę, którą montuje się w wyciętej dziurze w biurku, […]

Kolonie? A może kurs?

W wakacje 2020 roku, z tego, co donoszą media, wypoczynek naszych pociech będzie wyglądał jak kolonie karne. Większość czasu młodzież spędzi w kolejkach do trzech posiłków dziennie. Będzie to powodowane restrykcjami w trosce o bezpieczeństwo. Braknie czasu na gry, zabawy i wypoczynek. Oczywiście czas pokaże – jak będzie i – czy w ogóle kolonie się […]

Kucharze z piekła rodem cz. III

W poprzednich częściach poruszyłem wiele tematów, związanych z ciemną stroną gastronomii. Uruchomiłem w ten sposób strumień wspomnień, i tak powstała trzecia odsłona rozkosznych opowiastek 😊 Problemem, który często poruszam podczas kursów gotowania, jest chęć bycia restauratorem. Dużo osób (nie wiedzieć czemu) ma ogromne parcie, aby posiadać własną restaurację… Często nie znając się na tym w […]

Kucharze z piekła rodem – cz II

Podczas mojej długoletniej przygody z gastronomią na swojej drodze spotykałem przeróżnych ludzi. Jedni byli bardziej normalni, inni mniej. Każdy miał swój styl i swoje przyzwyczajenia. Kursy gotowania także generowały przyrost znajomości. Największą korzyścią, płynącą dla mnie ze szkoleń kucharskich, był pełen przegląd i asymilacja ogólnie pojętego patenciarstwa. Każdy kucharz, zaczynając swoją drogę kariery odbywa nauki […]

Kucharze z piekła rodem cz. I

Poniższe strofy opisują prawdziwe historie, których byłem świadkiem, lub zostały mi opisane przez osoby trzecie, na ucho o północy w Paryżu 😀 Osoby o słabych żołądkach proszę o nie czytanie, ponieważ dalej będą drastyczne sceny. Mówię serio. I to naprawdę nie jest żart. Długo nosiłem się z zamiarem napisania tego tekstu, nigdy nie było na […]

Trzy sposoby na: schabowego.

Dziś wezmę na warsztat danie, które posiada rangę dania kultowego i narodowego. Poniżej przedstawię klasyczny przepis i nieco zmodyfikowane warianty. Wiadomo – nie ma sensu poprawiać ideału, aczkolwiek warto wiedzieć kilka rzeczy, aby nasza schabowy był możliwie jak najsmaczniejszy. W artykule znajdziemy porady, jak stworzyć złocisty i chrupiący kotlet i jak można go tuningować 😊 […]

Zero waste w domu i restauracji.

Jak racjonalnie realizować koncepcję niemarnowania żywności? W dzisiejszych czasach ludzkość boryka się z wieloma problemami, związanymi z nadprodukcją towarów. Producenci i sprzedawcy na każdym kroku pragną przekonać nas, abyśmy kupowali mnóstwo zbędnych nam rzeczy. Każdy z nas posiada więcej par butów i odzieży, niż potrzebuje. W domach piętrzą się stosy gadżetów, których rzadko używamy w […]

Szkolenia dla właścicieli restauracji.

Jesteśmy firmą, która działa nie tylko stacjonarnie. Lwią częścią naszej pracy są szkolenia mobilne dla pracowników szczebla restauracyjnego, co oznacza, że dojeżdżamy pod wskazany adres i uczymy Was, czego dusza zapragnie. Posiadamy doświadczenie w powyższej materii – kilkadziesiąt zwiedzonych restauracji i kilkaset sprawnie przeszkolonych kucharek i kucharzy. Misja, jaką kieruje się Warsztat Qulinarny, to przelanie […]

Czekoladowy fondant: studium.

 Pora na wpis cukierniczy 😊 Cukiernictwo w porównaniu do kucharstwa to zupełnie inny świat. Często podczas kursów gotowania poruszam ten temat… Kucharz, mając recepturę, może przygotować potrawę, która nieznacznie odbiega od wyznaczonych torów. Receptury kucharskie przeważnie są konstruowane w taki sposób, aby zawierać miejsce na margines błędu. Czyli: jeśli do zupy dam odrobinę więcej marchwi […]

Ciekawy prezent na urodziny.

W odniesieniu do tytułu – kojarzy mi się scena z serialu różowe lata 70, w której jeden z głównych bohaterów, Red Forman, otrzymał prezent na swoje 40 – ste urodziny. Dostał deski do naprawy dachu, kilka par majtek i alkohol. Przeważnie takie prezenty urodzinowe pokrywają się wszędzie, może z wyłączeniem desek, te otrzymuje się zdecydowanie […]

Pięć marynat do mięsa na grilla.

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczyna się majówką, kończy wraz z upływem lata. W moim domu tenże nigdy się nie kończy 😊. Poniżej przedstawię kilka moich pomysłów na marynaty, maceraty i dodatki smakowe, które pozwolą nam cieszyć się niebywałym smakiem i aromatem potraw z grilla. Powyższa technika jako sposób na przygotowanie jedzenia znana jest już z prehistorii. […]

Przepis na wiosenne zupy.

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Jest ona niewątpliwie synonimem wszechobecnego grillowania. Ale nie zapominajmy o zupach. Poniżej przedstawię pomysły na ciekawe, smaczne i zdrowe zupy, które możemy podać w trakcie weekendu majowego i nie tylko 😊 Krem ze szparag z curry i przegrzebkami. Zaczynam mocnym akcentem. Sezon na szparagi zaczyna się około połowy kwietnia i […]

Trzy sposoby na: zupę jarzynową.

Na początku miała być pomidorowa, zrobiona z rosołu z wczoraj 😊, ale będzie jarzynowa. Poniżej przestawię swoje pomysły na tą, może z pozoru pospolitą, ale pełną bogactwa smaku i powiewu wiosny, zupę. Największym fenomenem, który poruszam podczas każdego kursu gotowania jest kwestia nazewnictwa powyższego dania. Otóż w przypadku, kiedy na danie dnia, ewentualnie w menu […]

Sosy bazowe.

Znajomość podstaw to według mnie jedna z najważniejszych umiejętności kucharza… Zaraz po wyczuciu smaku, organizacji pracy i zmyśle estetycznym. Poniżej przedstawię kilka podstawowych sosów jak demi-glace, sos beszamelowy, sos remulade, sos tatarski, sos holenderski i sos berneński. Najważniejszy jest smak, bez niego nie powstaną zadowalające naszych gości potrawy. Kucharz lub kucharka gotujący bez smaku, tworzący […]

Kilka pomysłów na wiosenne sałatki.

Robi się coraz cieplej, wiosna ruszyła pełną parą. Święta Wielkiej Nocy już za nami. Pora zająć się rzeźbą 🙂 Każdy ma nadzieję, że mimo Covid-19, uda się zorganizować jakikolwiek wakacyjny odpoczynek. Najlepiej oczywiście, kiedy sami będziemy tego chcieć, a nie kiedy nam ktoś tak rozkaże. Ja, jako osoba, która w pełni akceptuje swoje warunki fizyczne, […]

O bezach słów kilka.

Każdemu łasuchowi marzy się beza idealna. Najważniejsze pytanie, które pada podczas kursów cukierniczych, to: jak upiec dobrą bezę? Najlepszą bezę, jaką było mi dane jeść, stanowił tort bezowy w Sztokholmie podczas Midsommar, czyli święta przesilenia letniego. Jest to najdłuższy dzień roku, święto radości i objadania się łakociami. Wtedy to Skandynawowie wystawiają blaty bezowe z dużą […]

Risotto, kaszotto, pęczotto… Pomysły na dania

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti. Risotto to włoskie danie narodowe, które pod względem popularności dorównuje naszemu bigosowi lub schabowemu. Pora przyjrzeć się mu pod kątem niecodziennych dodatków jak i czynności niezbędnych do wykonania smacznego posiłku. Punkt pierwszy i najważniejszy to kwestia mylenia ryżu z makaronem. Powszechnie powtarzana legenda miejska mówi o tym, […]

Jak zrobić domowe drożdże?

W ostatnich dniach można zauważyć deficyt w towarach pierwszej potrzeby. Papier toaletowy stał się nieomal mistycznym artefaktem, niczym srebrny jednorożec, wysyp memów na ten temat mówi sam za siebie. Kolejna rzecz to drożdże, które zostały dosłownie zmiecione z półek sklepowych. Poniżej przedstawiamy przepis na drożdże domowe. Drożdże domowe to świetna alternatywa w dobie deficytu tego […]

Facet w kuchni.

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie jest jedną z największych przyjemności… Pożywienie bowiem nie tylko dostarcza nam energii życiowej, ale  jest także podnietą dla naszych zmysłów i sposobem na spędzanie czasu. Mam to szczęście, że jestem profesjonalnym kucharzem, więc, jak się to mówi, obiekty mojej admiracji muszą mieć ze mną dobrze 😊 Podczas prowadzenia szkoleń […]

Weganizm: jak zacząć przygodę z kuchnią roślinną?

Weganizm jest już nie tylko modnym sposobem na życie… Jest to coraz częściej świadomy wybór. Ktoś, kto troszczy się o minimalizowanie emisji gazów cieplarnianych, wybierze z całą pewnością kuchnię wegańską. Jeśli chodzi o emisję antropogeniczną gazów cieplarnianych, to polecam udanie się do źródeł. W skrócie – zawsze myślałem, że chodzi tu o tak zwane „krowie […]

Przepis na: wielkanocny żurek.

Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, jak przygotować żur wielkanocny na wędzonce oraz przydatne informacje na temat sporządzania zakwasu na wyżej wymieniony. Ten przepis był używany podczas kursów w mojej szkole gotowania, jest w pełni sprawdzony i zweryfikowany 😊 Dobry zakwas fundamentem naszej wielkanocnej zupy. Moja babunia była mistrzynią robienia żurku. Mieszkała na terenach wiejskich, nieopodal słynnego […]

Jakie zapasy produktów spożywczych należy zgromadzić?

Nasz naród posiada mocne ukierunkowanie na robienie zapasów. Myślę, ze skoro historia nigdy nas nie oszczędzała, mamy to we krwi. Bez względu na to, czy mamy czasy pokoju, wojny, czy koronawirusa, dobrze jest zabezpieczyć swoją domową spiżarnię w kilka niezbędnych rzeczy. Poniżej przedstawię kompletną listę produktów spożywczych na apokalipsę 😊 (wliczając w to wizytę rodziców […]

Przecier pomidorowy: łagodna i pikantna wersja.

Jak zrobić przecier pomidorowy? Niebawem bedzie można sobie zacząć zadawać to pytanie, a zwłaszcza patrząc na aurę, która zaczyna być coraz cieplejsza i słoneczna. Ostatnie wydarzenia pokazały mi, że warto sobie przypomnieć kilka przepisów babuni na przygotowanie zapasów. Patrząc na to, co się wyprawiało przez ostatnie tygodnie, postanowiłem ruszyć z survivalowym poradnikiem 🙂 Kursy gotowania […]

Hiszpania na talerzu: przepis na gazpacho.

Za oknami robi się coraz cieplej, słońce zaczyna nieśmiało wyglądać zza widnokręgu. W takich chwilach, siedząc na tarasie, rozmyślam o mojej podróży do słonecznej Hiszpanii. Kuchnia hiszpańska jest pełna temperamentu, smaku dojrzałych warzyw i owoców. Słońce, zaklęte w produktach, generuje słodycz wraz z nieprawdopodobnym aromatem. Jeśli myślę o kuchni hiszpańskiej, pierwsze, co przychodzi mi do […]

Trzy sposoby na… Sos pieczarkowy

Podczas pisania tego tekstu nie ucierpiała żadna pieczarka 😀  Moja koleżanka  (o bardzo ładnym pseudonimie scenicznym „Mijka”) opowiedziała mi historię sosu pieczarkowego w jej wykonaniu, która to stała się inspiracją do napisania tego poradnika. Kiedyś, w trakcie rozmowy, zaczęła krytycznie wypowiadać się na temat sosu instant  jednej z wiodących firm. Najbardziej oberwało się konsystencji, która […]

System HACCP.

Ostatnio, podczas prowadzenia kursu kucharskiego w jednym z hoteli, miałem nieprzyjemność obserwować wizytę pań z naszej dumnej instytucji narodowej, ostatniego bastionu komunizmu i firmy, która od lat praktycznie się nie zmieniła, czyli SANEPIDU 😊.             Prowadzę warsztaty kulinarne od kilku lat, od kilkunastu jestem kucharzem. Kilka wizyt tej znamienitej fabryki kaganków oświaty przeszedłem. Jak to […]

O gotowaniu słów kilka – od szefa kuchni.

Do tego, aby zacząć dobrze gotować, potrzebne jest niebanalne podniebienie i nietuzinkowe podejście do produktów, należy znać każdą molekułę dania, aby cieszyło ono nasze zmysły… Blablabla 😊 Tak naprawdę, dla mnie liczy się serce i zapał do pichcenia. Tego staram nauczyć kursantów na moich szkoleniach. To, jakich produktów użyjemy do naszej potrawy, zależy jedynie od […]

Kuchenne rewolucje :)

Wszelka zbieżność nazw i popełnianych głupot jest czysto przypadkowa 😀 Trochę się już tego stażu pracy nazbierało… Jak by nie liczyć – ponad dwadzieścia lat w służbie pani gastronomii. Na szczęście psychika ludzka jest tak skonstruowana, aby pamiętać przeważnie te dobre aspekty, pomijając te mało optymistyczne. Dlatego z każdej swojej pracy, oprócz bagażu doświadczeń, przeróżnych […]

Kuchnia fit w Warsztacie Qulinarnym.

Ostatnio otrzymałem w prezencie od moich przyjaciół bardzo osobliwą tabliczkę. Głosi wszem i wobec, aby nigdy nie ufać chudemu kucharzowi… Nad cytatem widnieje podobizna wąsatego jegomościa z solidnie uwydatnionym brzuszkiem, ubrany jest w biały kitel i czapkę budyniówkę – wypisz wymaluj szef kuchni. Oczywiście w większości przypadków jest to wyobrażenie stereotypowe. Podobnie jak poborca podatków, […]

Kuchnia wegetariańska w Warsztacie Qulinarnym

Obecne millenium to czasy rewolucji i zmian. Chwilami żartuję, iż za moich czasów było inaczej 😊. Nie do końca wiadomo, czy lepiej, ale jednak inaczej. Mimo braku telefonów komórkowych, każdy wiedział, gdzie znajdują się osoby, na których najbardziej nam zależało. Nie trzeba było się anonsować do znajomych tydzień wcześniej, wystarczyło kogoś po prostu odwiedzić. W […]

Warsztat Qulinarny – kursy gotowania w Krakowie.

Witam Was 🙂 Nazywam się Paweł Wojtyga i jestem założycielem projektu, który oferuje kursy gotowania już od dwóch lat. Od dziecka chciałem być jednym z dwojga:  nauczycielem, lub kucharzem. Można rzec, że spełniłem swoje marzenia, ponieważ  uczę ludzi, jak gotować. Połączenie pasji z pracą to piękna rzecz. Wiadomo, lekko nie jest 🙂 Sam jestem sobie […]

Kurs cukierniczy.

Wiadomo, że receptory, znajdujące się na naszym języku są w stanie wykryć różne smaki. Stary kontynent przez długi czas uznawał jedynie cztery z nich: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Ponad przeszło sto lat temu, w Japonii, odkryto piąty smak, czyli umami. Smak mięsny stosunkowo od niedawna jest uznawany przez resztę świata. Osobiście uważam, że organizm […]

Kurs gotowania – kuchnia włoska.

Kuchnia włoska… Wiele można powiedzieć o niej dobrego. Kiedy zastanawiałem się nad tworzeniem tematów dla kursów gotowania, właśnie ona przyszła mi do głowy jako pierwsza. Jest niewątpliwie kuchnią prostą, acz nadrabiającą tę prostotę bogactwem smaku i aromatu.   Pierwsza rzecz, o której myślę po usłyszeniu określenia „kuchnia włoska”  (w tym miejscu będę mało odkrywczy) to pizza […]

Food pairing

Food pairing, oprócz tego, że ciekawie brzmi, dodatkowo intryguje nietuzinkowymi połączeniami smakowymi. Bowiem – kto nigdy nie zjadł czegoś dziwnego, niechaj pierwszy rzuci kamieniem. Ja na przykład bardzo lubię połączenie pajdy świeżutkiego, pachnącego chleba, którą smaruję grubą warstwą smalczyku, obficie zaprawianego cebulą, jabłkiem i majerankiem. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdybym nie posypywał […]

Od czego zacząć naukę gotowania?

Gotowanie jest ostatnimi czasy nadzwyczajnie modne. Obserwując media, można zauważyć, że powstał w nich ogromny popyt na gotowanie i szacowne, kucharskie autorytety… Ten stan rzeczy bardzo mnie cieszy, ponieważ ranga mojego fachu wzrosła przez minione lata niebywale wysoko. Podstawowe pytanie brzmi: jak zacząć gotować? Każdy, kto zadaje sobie pytanie, od czego zacząć naukę gotowania, powinien […]

Warsztaty ze stekami wołowymi.

Z góry przepraszam wegan i wegetarian za ten artykuł. Podczas pisania poniższych wersów nie ucierpiała żadna krowa 🙂 (nie tyczy to moich kursów). Mięso zwierząt, jako źródło wysokowartościowych protein, towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Zaczęło się od tego, że nasz praprzodek uderzył mamuta odpowiednim narzędziem, pod odpowiednim kątem i z odpowiednią siłą, co skutkowało udanym […]

Potrawy wigilijne – jak to wygląda w naszych domach?

Kiedy za oknem raz za razem przejeżdża czerwona ciężarówka coca coli… W radio słyszymy smutną, acz chwytliwą piosenkę Dżordża Majkela o zeszłych świętach, a w telewizji Kevin montuje pułapki, które malowniczo rozwałkują dwóch złoczyńców, to wiedzmy że coś się wydarzy. Kolacja wigilijna. Ta sama, na którą czekamy przez cały rok. Nigdy indziej rybka smażona nie […]

Gdy kucharze się nudzą :)

Gastronomia to wredna pani. Kucharki i kucharze przelewają krew, pot i łzy w jej służbie. Dobre i strategiczne przygotowanie do zmiany to podstawa przeżycia podczas wieczornej wydawki. Każdy ruch powinien być ergonomiczny i dobrze zaplanowany, każdy stolik obsłużony z należytą pieczołowitością. Nie można sobie pozwolić nawet na sekundę rozkojarzenia, utrata skupienia grozi zrujnowaniem potrawy, co […]

Pierwszy dzień na kuchni.

Jeśli miałbym wskazać najbardziej stresujące doświadczenie, jakie przeżyłem, niewątpliwie byłby to egzamin na prawo jazdy. Suchość w ustach, nogi jak z waty i totalny zamęt w głowie – po latach ten kalejdoskop wrażeń nadal widnieje w pierwszej trójce. Drugie miejsce na podium w tej kategorii zajmuje ustna matura z matmy, ale porażki na tym polu […]

Jaki sprzęt wybrać do kuchni? Poradnik część II.

W poprzedniej części omówiłem sprzęty o dużym gabarycie. Nadszedł czas na wybór sprzętu drobnego… a kuchnia dobrze wyposażona nie zawsze musi oznaczać kuchni drogiej. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest zaopatrzenie serca naszego lokum w niezbędne minimum. Noże – czyli przedłużenie ręki kucharza. Tutaj zamiast kosztownych zestawów polecam zakup czterech egzemplarzy. Powinny one być […]

W Jaki sprzęt wyposażyć własną kuchnię? Poradnik praktyczny, część I.

W życiu każdego dorosłego człowieka nadchodzi ten moment, kiedy należy się urządzić w nowym lokum… Ewentualnie serce domu, które dla mnie stanowi kuchnia, wymaga gruntownego remontu. Powyższe uzależnione jest od osobistych preferencji, oraz, co najważniejsze – budżetu, jaki można przeznaczyć na te cele. W przypadku samej aranżacji przestrzeni ważna jest zasada trójkąta. W jej wizualizacji […]