Kiedy za oknem raz za razem przejeżdża czerwona ciężarówka coca coli… W radio słyszymy smutną, acz chwytliwą piosenkę Dżordża Majkela o zeszłych świętach, a w telewizji Kevin montuje pułapki, które malowniczo rozwałkują dwóch złoczyńców, to wiedzmy że coś się wydarzy. Kolacja wigilijna. Ta sama, na którą czekamy przez cały rok. Nigdy indziej rybka smażona nie […]
Blog
Gdy kucharze się nudzą :)
Gastronomia to wredna pani. Kucharki i kucharze przelewają krew, pot i łzy w jej służbie. Dobre i strategiczne przygotowanie do zmiany to podstawa przeżycia podczas wieczornej wydawki. Każdy ruch powinien być ergonomiczny i dobrze zaplanowany, każdy stolik obsłużony z należytą pieczołowitością. Nie można sobie pozwolić nawet na sekundę rozkojarzenia, utrata skupienia grozi zrujnowaniem potrawy, co […]
Pierwszy dzień na kuchni.
Jeśli miałbym wskazać najbardziej stresujące doświadczenie, jakie przeżyłem, niewątpliwie byłby to egzamin na prawo jazdy. Suchość w ustach, nogi jak z waty i totalny zamęt w głowie – po latach ten kalejdoskop wrażeń nadal widnieje w pierwszej trójce. Drugie miejsce na podium w tej kategorii zajmuje ustna matura z matmy, ale porażki na tym polu […]
Jaki sprzęt wybrać do kuchni? Poradnik praktyczny, część III.
W poprzednich tekstach omówiłem sprzęty o dużych gabarytach i drobne, takie jak odpowiednio dobrane noże, patelnie i garnki. Kolejnym krokiem jest wybranie kuchennych utensyliów, które będą dopełnieniem zestawu. W mojej kuchni panuje zasada jednego roku – jeśli w ciągu roku nie użyłem jakiegoś sprzętu, to oznacza, że jest on w niej zbędny. Wielce przydatne okazują […]
Jaki sprzęt wybrać do kuchni? Poradnik praktyczny, część II.
W poprzedniej części omówiłem sprzęty o dużym gabarycie. Nadszedł czas na wybór sprzętu drobnego… a kuchnia dobrze wyposażona nie zawsze musi oznaczać kuchni drogiej. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest zaopatrzenie serca naszego lokum w niezbędne minimum. Noże – czyli przedłużenie ręki kucharza. Tutaj zamiast kosztownych zestawów polecam zakup czterech egzemplarzy. Powinny one być […]
W Jaki sprzęt wyposażyć własną kuchnię? Poradnik praktyczny, część I.
W życiu każdego dorosłego człowieka nadchodzi ten moment, kiedy należy się urządzić w nowym lokum… Ewentualnie serce domu, które dla mnie stanowi kuchnia, wymaga gruntownego remontu. Powyższe uzależnione jest od osobistych preferencji, oraz, co najważniejsze – budżetu, jaki można przeznaczyć na te cele. W przypadku samej aranżacji przestrzeni ważna jest zasada trójkąta. W jej wizualizacji […]
Pasja gotowania
Kiedy stałem się pasjonatem gotowania? Jedzenie towarzyszy mi od urodzenia, zresztą w tym przypadku niczym nie różnie się od reszty populacji. Tym co mnie wyróżnia to doświadczenie restauracyjne wraz z wiedzą na temat produktów i ich odpowiedniego wykorzystania. Jakoś trzeba zacząć, a początki bywają trudne. Do tej pory wspominam pierwszy rok praktyk w krakowskim hotelu […]
Choroby zawodowe w gastronomii: studium ryzyka zdrowotnego.
Zawód kucharza cieszy się sławą pracy ciężkiej, wyniszczającej organizm i psychikę… Oraz niosącej za sobą satysfakcję wśród prawdziwych pasjonatów, ponieważ ich poświęcenie jest imponujące. A z całą pewnością kosztuje wiele – głównie zdrowie. Wachlarz dolegliwości dotykających wyżej wymienioną grupę zawodową może przerażać, zatem postaram się go ukazać dość minimalistycznie. Zacznę od kwestii najbardziej oczywistej – […]
Organizacja imprez okolicznościowych w restauracji
Dramat rozgrywa się na dwie role. Punkt widzenia klienta restauracji: Nadszedł ten moment, kiedy mam zamiar podzielić się swoim szczęściem z najbliższymi; tu można wstawić dowolną okazję – urodziny, imieniny, matura, magister, wesele, chrzciny, komunia. Dawniej nasze społeczeństwo świętowało takie okazje w sposób kameralny – w domach. Może i było ciasno, jedzenie nie było zbyt […]
Komunikacja interpersonalna w pracy
Jak już wspominałem, praca w branży gastronomicznej nie należy do lekkich. Jest to zajęcie, które wymaga zarówno wytrzymałości fizycznej, jak i psychicznej. Długie godziny pracy, sięgające czasami wymiaru 20-22 godzin w rytmie dobowym; ciągła presja czasu (wchodzi grupa gości, a my akurat kończymy stawiać przystawki na stole). Czasami nie jest to wynik złej organizacji pracy […]