Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

Kuchnia molekularna

Kurs przeznaczony dla osób początkujących i średnio zaawansowanych

O szkoleniu

Ten typ kuchni to gotowanie, połączone z wiedzą naukową na temat składników, produktów i ich struktury. Jej głównym celem jest otrzymywanie smaków w ich „czystej” postaci, za pomocą ekstrahowania z wyłącznie naturalnych składników, przy czym zakres smaków i możliwość ogranicza wyłącznie… Nasza wyobraźnia 🙂

Wymaga ona niezwykłej precyzji, ponieważ czasem różnica grama niweczy cały nasz wysiłek.

Wykorzystuje się w niej tekstury – każda z nich spełnia inne zadanie. Wyróżnia się następujące rodzaje: tekstura emulsyfikująca – stosowana do musów, tekstura żelfikująca – do żelek, tekstura sferyfikacyjna – szczególnie u nas wykorzystywana.

Jeśli chcecie poczuć się jak w małym laboratorium i dowiedzieć się, jak powstaje przezroczysta zupa pomidorowa, a także o innych tajnikach kuchni molekularnej – zapraszamy na nasze szkolenie!

Informacje

Prowadzący: Paweł Wojtyga

Ilość godzin szkoleniowych: 6- 7

Miejsce szkolenia:
Gen. Leopolda Okulickiego 51 / lokal 282
31-637 Kraków

Wymagania

Ukończone 16 lat

Program szkolenia

Część teoretyczna
  • Geneza kuchni molekularnej
  • Wyjaśnienie zasad
  • Stosowanie tekstur
Część praktyczna
  • Wykonywanie sfer - zwykłej i odwróconej
  • Sporządzanie pianek
  • Praktyczne zastosowanie ciekłego azotu
  • Wykonywanie kawiorów
  • Wykorzystanie osmozy w sporządzaniu potraw
  • Gotowanie sous - vide

Przykładowe menu

Informacje dodatkowe

Kuchnia molekularna to gotowanie połączone z wiedzą naukową na temat składników, produktów i ich struktury. Jej głównym celem jest otrzymywanie smaków w ich „czystej” postaci, za pomocą ekstrahowania z wyłącznie naturalnych składników.

Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak powstaje przezroczysta zupa pomidorowa – zapraszamy!

Jak się zapisać?

Sposób 1

Za pomocą terminarza szkoleń

  1. Poniżej znajduje się terminarz szkoleń, wybierz kurs z dogodnym dla Ciebie terminem i kliknij „zapisz się”.
  2. Na stronie wybranego kursu wybierz ilość miejsc które chcesz zarezerwować i kliknij przycisk „Dodaj do koszyka”.
  3. Uzupełnij formularz rezerwacji.
  4. Wpłać zadatek lub pełną kwotę.

Sposób 2

Bezpośrednio

Skontaktuj się bezpośrednio:

E-mail: kontakt@warsztatqulinarny.pl

Telefon: 
+48 662311637

+48 507 771 680

Terminarz szkoleń

    Marzec
  • Kuchnia molekularna 28.03.2021

    Rozpoczęcie: 28 marca 2021, 09:00

    Zakończenie: 28 marca 2021, 16:00

    470zł