Wybierz dogodny termin szkolenia
21.04.2024 09:00 - 16:00
14.07.2024 09:00 - 16:00
20.10.2024 09:00 - 16:00
01.12.2024 09:00 - 16:00
Powyżej 18 roku życia lub za zgodą rodziców
Średnio zaawansowany
5-6 godzin
Pamiątkowy certyfikat

O szkoleniu

Ten typ kuchni to gotowanie, połączone z wiedzą naukową na temat składników, produktów i ich struktury. Jej głównym celem jest otrzymywanie smaków w ich „czystej” postaci, za pomocą ekstrahowania z wyłącznie naturalnych składników, przy czym zakres smaków i możliwość ogranicza wyłącznie… Nasza wyobraźnia 🙂

Wymaga ona niezwykłej precyzji, ponieważ czasem różnica grama niweczy cały nasz wysiłek.

Wykorzystuje się w niej tekstury – każda z nich spełnia inne zadanie. Wyróżnia się następujące rodzaje: tekstura emulsyfikująca – stosowana do musów, tekstura żelfikująca – do żelek, tekstura sferyfikacyjna – szczególnie u nas wykorzystywana.

Jeśli chcecie poczuć się jak w małym laboratorium i dowiedzieć się, jak powstaje przezroczysta zupa pomidorowa, a także o innych tajnikach kuchni molekularnej – zapraszamy na nasze szkolenie!

Program szkolenia

  • Zapoznanie się ze studiem.
  • Rozdanie i omówienie receptur.
  • Omówienie zasad bezpieczeństwa i zasad pracy.
  • Przygotowanie półproduktów i produktów zgodnie z recepturami.
  • Składanie gotowych potraw.
  • Degustacja potraw.

 

Prowadzący: Paweł Wojtyga

Ilość godzin szkoleniowych: 6- 7

Miejsce szkolenia:
Gen. Leopolda Okulickiego 51 / lokal 282
31-637 Kraków

 

 

Przykładowe menu

Przystawki

  • Śledź marynowany w korzeniach /sfera z kwaśnej śmietany /konfitura z cebuli
  • Łosoś z pianką z ginu i toniku /oliwa ziołowa /pieczony marynowany burak

Danie główne

  • Polędwiczka wieprzowa sous vide /sos wiśniowy /”kamienie” z ziemniaków w glinie kaolinowej

Deser

  • Ciastko czekoladowe /lody wykonane w azocie /jadalne szkło /kawior z owoców
Na prezent!

Zamów Voucher

Kup prezent dla swoich bliskich

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia