Wybierz dogodny termin szkolenia
24.06.2024 08:00 - 28.06.2024 15:00
Powyżej 18 roku życia lub za zgodą rodziców
Początkujący
35 godzin
Pamiątkowy certyfikat

O szkoleniu

Szkolenie kucharskie pozwala zgłębić tajniki tworzenia i komponowania potraw.

Jest sugerowany jako kontynuacja części pierwszej,
lub jako osobny panel.

Podczas paneli praktycznych jak w przypadku części pierwszej uczestnicy pod moim czujnym okiem samodzielnie wykonują potrawy od początku do końca, po czym każda potrawa jest prezentowana na talerzu i profesjonalnie dekorowana z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej.

Scenariusz dnia szkoleniowego jest zbliżony do scenariusza sprawdzonego z części pierwszej, Panele teoretyczne stanowią rozwinięcie tych z części poprzedzającej, dla osób, które zaczynają od zajęć nr dwa treści będą powtórzone.

Na początku każdego dnia zajęć omawiany jest plan działania na dany dzień.
Następnie rozpoczyna się panel praktyczny – gdzie w trakcie gotowania poruszane są tematy z dziedziny dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej i systemów analizy zagrożeń.

Program szkolenia

Poniedziałek

  • Omówienie zasad BHP
  • Rozwinięcie umiejętności prawidłowego krojenia
  • Przygotowanie dań z zakresu przystawki
  • Sporządzanie dań głównych
  • Wykonywanie deserów

Wtorek

  • Tworzenie menu okolicznościowych
  • Zasady kontaktu z gośćmi restauracji
  • Przygotowywanie potraw zgodnie z harmonogramem
  • Degustacja potraw
  • Podsumowanie dnia

Środa

  • Omówienie planu dnia pracy
  • Sposoby współpracy poszczególnych działów w restauracji
  • Przygotowanie i konsumpcja dań zgodnie z recepturami
  • Przygotowanie dań do ekspedycji

Czwartek

  • Sposoby radzenia sobie z trudnym klientem
  • Mis en place – oragnizacja pracy w kuchni
  • Food pairing – łączenie smaków
  • Wykańczanie i degustacja potraw

Piątek

  • Nowoczesne techniki używane w kuchni
  • Typy restauracji i ich grupy docelowe
  • Tworzenie dań głównych i ich dekorowanie
  • Degustacja dań
  • Podsumowanie zajęć i zakończenie

Przykładowe menu

Przystawki

  • Ośmiornica w sosie marinara podana z sepią
  • Tatar z łososia z sosem orzechowo – kokosowym
  • Sushi Nigiri
  • Sushi Uramaki
  • Sushi Hosomaki
  • Pielmieni ze śmietaną i octem
  • Ceviche z pstrąga z salsą avocado
  • Gravlax z sosem beszamelowym

Zupy

  • Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi i pianką czosnkową i pudrem z bazylii
  • Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą i pianką czosnkową
  • Ciorba perisorare z knelkami drobiowymi
  • Krem rakowy z sambalem i sosem aioli
  • Zupa burgerowa z zapiekanym serem
  • Tajska zupa kokosowa

Dania główne

  • Pstrąg pieczony w czosnku z sosem porowo – migdałowym
  • Gulasz szegedey z czeskimi knedlami
  • Paella Valenciana
  • Rostbef wołowy sous vide z sosem bernaise, pommes douche i grilowanymi szparagami
  • Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym
  • Tournedos z polędwicy wołowej z masłem cafe de paris, sosem z czerwonego wina
  • Górka cielęca z sosem dijon i duszonymi w tymianku ziemniakami
  • Mozzarella zapiekana ze świeżym szpinakiem w chrupiącej tortilli
  • Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem
  • Kurczak na sposób pilzeński, sos piwny, tarta marchewkowa
  • Kaczka nadziewana orzechami z musem jabłkowo selerowym
  • Raraka z kawiorem i puszystym sosem śmietanowym
  • Sandacz w sosie z białego wina na postumencie szpinaku smażonego w czosnku

Desery

  • Brownie z konfiturą śliwkową i musem z truskawek i kolendry
  • Eklerki z nadzieniem karmelowym
  • Lody o smaku palonego masła, malin i kawy
  • Sernik na zimno z bezą włoską
  • Tarta malinowa z kremem angielskim
  • Mini tort z nadzieniem chałwowym
Na prezent!

Zamów Voucher

Kup prezent dla swoich bliskich

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia