Nasza krakowska szkoła gotowania prowadzi zarówno stacjonarne szkolenia kucharskie, jak i wyjazdowe warsztaty z podstaw gotowania.
Poniżej przedstawiamy relację z kursu przekąski na imprezę.
Zajęcia trwały dwa dni. Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi:
sałatkę caprese w formie koreczków. Jest to proste i efektowne danie. Kulki mozzarelli nadziane na wykałaczki, przekładane kulkami mini mozzarelli, wszystko skropione sosem balsamicznym i posypane świeżą bazylią.
Z bardzo dobrym przyjęciem spotkały się marynowane w cydrze kąski polędwicy wieprzowej z majonezem wiśniowym. Przystawka była podana w formie finger food.
Podczas warsztatu kulinarnego na stole królowały balotyny (roladki) drobiowe z nadzieniem z sera camembert, oliwek i marynowanej papryki. Jest to moja ulubiona przystawka imprezowa. Nie byłbym sobą, gdybym nie okrasił całości dużą ilością świeżego tymianku 😊
Największym hitem szkolenia było danie bardzo proste, zarazem bardzo satysfakcjonujące: pieczone w soli morskiej skórki ziemniaczane z sosem majonezowo-śmietanowym.
Przystawka smakowała osobom uczestniczącym tak bardzo, że na zdjęciu prezentuje się druga partia i to tylko dzięki moim zdolnościom dyplomatycznym, oraz obietnicy zrobienia trzeciej partii pieczonych skórek 😊. Na zdjęciu można zauważyć, że mimo wszystko ktoś już zaatakował sos 😊
Zajęcia odbyły się w Zespole Szkół w Zgorzelcu, przy ulicy Francuskiej 6. Dziękuję osobom uczestniczącym, było pysznie i kreatywnie. Was, drodzy czytelnicy, zapraszamy na nasze stacjonarne kursy z podstaw gotowania i kursy cukiernicze. Do zobaczenia na zajęciach!