Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. Lakonicznie można by stwierdzić, że jak ktoś ma to szczęście i jest prawdziwie zakochany to takie święto ma 365 dni w roku. W naszej krakowskiej szkole gotowania kochamy jedzenie, zatem walentynki mamy co kurs gotowania 😊
Ciekawym pomysłem może być obdarowanie ukochanej osoby voucherem na kurs gotowania w Krakowie. Po pierwsze miło jest kogoś obdarowywać. Po drugie taki prezent może procentować w przyszłości, ponieważ taki voucher prowadzi do nabycia pewnych umiejętności, te z kolei można wykorzystać, aby odwdzięczyć się osobie obdarowującej 😊. Ostatni, najważniejszy argument, to ten, że można ów prezent zakupić dla dwóch osób i wspólnie uczestniczyć na przykład w szkoleniach z podstaw gotowania. Takie spotkanie na pewno scementuje wasz związek i pozwoli spędzić czas w kreatywny i smaczny sposób.
Dla tych, którzy mają mniej czasu przygotowaliśmy trzy pomysły na romantyczne kolacje walentynkowe.
Pierwsza pozycja to pstrąg, który gości u nas na stałe z okazji kursów gotowania w Krakowie.
Pstrąg pieczony w migdałach po młynarsku z sosem porowym (przepis na 10 porcji):
pstrąg patroszony 10 szt.
masło 100g
migdały płatki 80g
kasza manna 100g
masło klarowane 200g
cytryna 0,6 kg
nać pietruszki
czosnek 2 szt.
nać pietruszki
jajka 5 szt.
mleko 200ml
pory 2 szt.
śmietanka 30% 500ml
Z porów pokrojonych w julienne, śmietany, koperku soli i pieprzu sporządzić sos. Pstrąga oczyścić, opłukać, osuszyć, przyprawić, skropić cytryną, usmażyć na maśle na złoty kolor, obtoczyć w białkach z migdałami, zapiec w 180 stopniach 4min (na rozgrzanym piekarniku). Podawać z mamałygą z kaszy manny (prażyć kaszę, dodać, sól, pieprz, czosnek w kosteczkę, nać pietruszki, jak już się zezłoci, zalać mlekiem aż powstanie kleik, mleka wlewamy co najmniej dwa razy tyle ile mamy kaszy).
Druga propozycja to ryba najbardziej popularna, jeśli mówimy o wyborze gości restauracyjnych, jest także hitem wieczorów panieńskich, które można zorganizować w naszej szkole gotowania.
Łosoś na sosie chrzanowym z migdałami z purée cytrynowym:
łosoś filet 1800g
cytryna 0,6kg
chrzan 200g
śmietana 30% 0,5L
migdały płatki
sól, pieprz, cukier
masło klarowane
koperek 2 szt.
Ziemniaki 2000g
Łososia oczyścić z łusek i ości, opłukać, pokroić na porcje, przyprawić, skropić cytryną, obsmażyć na złoto, podawać z sosem chrzanowo – migdałowym (migdały prażyć na złoty kolor, dodać chrzan, śmietanę i przyprawy, zredukować o 1/4 objętości). Ugotować ziemniaki, ubić, połączyć z podsmażoną cebulką i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku, podawać z cytryną i świeżymi ziołami.
Ostatnia propozycja to również często wybierana potrawa przez uczestniczki wieczorów panieńskich w naszej krakowskiej szkole gotowania.
Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą czosnkiem i suszonymi pomidorami z ryżem śmietankowym:
filet drobiowy mały 10 szt.
mozzarella 1 kulka
czosnek 1 szt.
suszone pomidory 200g
śmietana 30% 400ml
cebula obrana 200g
sól, pieprz
ryż najlepiej (parboiled)800g
kurkuma
białe wino 100ml
Suszone pomidory posolić, popieprzyć, dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę i śmietanę 30% ostudzić, wymieszać z pokrojoną mozzarellą, kurczaka porcjować po 120/130g zrobić kieszonkę, nadziać, podsmażyć i dusić w sosie selerowym (cebulę, czosnek i selera podsmażyć, dodać rosół, białe wino i śmietanę 30%). Ugotować ryż z kurkumą, podczas podgrzewania dodać śmietanką i świeżą pietruszkę siekaną.
Tradycyjnie życzę smacznego i zapraszam na kursy cukiernicze i warsztaty kucharskie w naszej krakowskiej szkole gotowania.