4 lutego 2022
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Pomysły na dania walentynkowe.

Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. Lakonicznie można by stwierdzić, że jak ktoś ma to szczęście i jest prawdziwie zakochany to takie święto ma 365 dni w roku. W naszej krakowskiej szkole gotowania kochamy jedzenie, zatem walentynki mamy co kurs gotowania 😊

Ciekawym pomysłem może być obdarowanie ukochanej osoby voucherem na kurs gotowania w Krakowie. Po pierwsze miło jest kogoś obdarowywać. Po drugie taki prezent może procentować w przyszłości, ponieważ taki voucher prowadzi do nabycia pewnych umiejętności, te z kolei można wykorzystać, aby odwdzięczyć się osobie obdarowującej 😊. Ostatni, najważniejszy argument, to ten, że można ów prezent zakupić dla dwóch osób i wspólnie uczestniczyć na przykład w szkoleniach z podstaw gotowania. Takie spotkanie na pewno scementuje wasz związek i pozwoli spędzić czas w kreatywny i smaczny sposób.

Dla tych, którzy mają mniej czasu przygotowaliśmy trzy pomysły na romantyczne kolacje walentynkowe.

Pierwsza pozycja to pstrąg, który gości u nas na stałe z okazji kursów gotowania w Krakowie.

Pstrąg pieczony w migdałach po młynarsku z sosem porowym (przepis na 10 porcji):

pstrąg patroszony 10 szt.

masło 100g

migdały płatki 80g

kasza manna 100g

masło klarowane 200g

cytryna 0,6 kg

nać pietruszki

czosnek 2 szt.

nać pietruszki

jajka 5 szt.

mleko 200ml

pory 2 szt.

śmietanka 30% 500ml

 Z porów pokrojonych w julienne, śmietany, koperku soli i pieprzu sporządzić sos. Pstrąga oczyścić, opłukać, osuszyć, przyprawić, skropić cytryną, usmażyć na maśle na złoty kolor, obtoczyć w białkach z migdałami, zapiec w 180 stopniach 4min (na rozgrzanym piekarniku). Podawać z mamałygą z kaszy manny (prażyć kaszę, dodać, sól, pieprz, czosnek w kosteczkę, nać pietruszki, jak już się zezłoci, zalać mlekiem aż powstanie kleik, mleka wlewamy co najmniej dwa razy tyle ile mamy kaszy).

Druga propozycja to ryba najbardziej popularna, jeśli mówimy o wyborze gości restauracyjnych, jest także hitem wieczorów panieńskich, które można zorganizować w naszej szkole gotowania.

Łosoś na sosie chrzanowym z migdałami z purée cytrynowym:

łosoś filet 1800g

cytryna 0,6kg

chrzan 200g

śmietana 30% 0,5L

migdały płatki

sól, pieprz, cukier

masło klarowane

koperek 2 szt.

Ziemniaki 2000g

Łososia oczyścić z łusek i ości, opłukać, pokroić na porcje, przyprawić, skropić cytryną, obsmażyć na złoto, podawać z sosem chrzanowo – migdałowym (migdały prażyć na złoty kolor, dodać chrzan, śmietanę i przyprawy, zredukować o 1/4 objętości). Ugotować ziemniaki, ubić, połączyć z podsmażoną cebulką i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku, podawać z cytryną i świeżymi ziołami.

Ostatnia propozycja to również często wybierana potrawa przez uczestniczki wieczorów panieńskich w naszej krakowskiej szkole gotowania.

Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą czosnkiem i suszonymi pomidorami z ryżem śmietankowym:

filet drobiowy mały 10 szt.

mozzarella 1 kulka

czosnek 1 szt.

suszone pomidory 200g

śmietana 30% 400ml

cebula obrana 200g

sól, pieprz

ryż najlepiej (parboiled)800g

kurkuma

białe wino 100ml

Suszone pomidory posolić, popieprzyć, dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę i śmietanę 30% ostudzić, wymieszać z pokrojoną mozzarellą, kurczaka porcjować po 120/130g zrobić kieszonkę, nadziać, podsmażyć i dusić w sosie selerowym (cebulę, czosnek i selera podsmażyć, dodać rosół, białe wino i śmietanę 30%). Ugotować ryż z kurkumą, podczas podgrzewania dodać śmietanką i świeżą pietruszkę siekaną.

Tradycyjnie życzę smacznego i zapraszam na kursy cukiernicze i warsztaty kucharskie w naszej krakowskiej szkole gotowania.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia