22 stycznia 2020
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Warsztat Qulinarny – kursy gotowania w Krakowie.

Witam Was 🙂

Nazywam się Paweł Wojtyga i jestem założycielem projektu, który oferuje kursy gotowania już od dwóch lat. Od dziecka chciałem być jednym z dwojga:  nauczycielem, lub kucharzem. Można rzec, że spełniłem swoje marzenia, ponieważ  uczę ludzi, jak gotować. Połączenie pasji z pracą to piękna rzecz. Wiadomo, lekko nie jest 🙂

Sam jestem sobie łodzią, sterem, wędkarzem i rybą. Początkowo miałem w planie prowadzić kursy gotowania dla osób typowo z branży gastronomicznej. Każde szkolenie kucharskie lub warsztat kulinarny miały być dedykowane profesjonalistom. Na szczęście, dzięki moim bliskim znajomym pojąłem, że każdy obecnie chce umieć gotować, jest to zajęcie modne i przynoszące satysfakcję . Oczywiście mam kurs dla totalnie początkujących 🙂

Dla osób chcących zgłębiać tajniki cukiernictwa przygotowałem także kurs kulinarny pod tym kątem. Dla łasuchów też się coś znajdzie, chociażby warsztaty cukiernicze z bezami w roli głównej. Jeśli ktoś miałby ochotę na dalsze zmagania ze słodyczami, znajdzie ukojenie swych ambicji podczas warsztatów cukierniczych z klasycznymi deserami restauracyjnymi. Jeśli kiedykolwiek chcieliście stworzyć samodzielnie tiramisu, panna cottę lub czekoladowego fondanta, to są to zajęcia właśnie dla was. Kolejne szkolenia kucharskie mijały, wraz z nimi przychodziły mi do głowy nowe pomysły na kursy gotowania.

Ciekawym szkoleniemwarsztaty food pairingowe. Polecam ten kurs gotowania osobom o wysublimowanym smaku i skłonnościach do eksperymentowania. Podczas powyższych zajęć z food pairingu można skosztować sandacza z wywarem z kaczki i kminku, bądź przegrzebków z boczkiem i mango. W tym przypadku nie należy się bać próbowania niecodziennych połączeń smakowych, jakie oferuje nam ta dziedzina gastronomii. Dla osób pragnących spotkań z kuchnią śródziemnomorską stworzyłem zajęcia na temat kuchni włoskiej i kuchni hiszpańskiej. Taki kurs gotowania pomoże nam przenieść się nam do słonecznej Hiszpanii, lub podobnie ciepłej Italii.

W pierwszym przypadku, podczas  kursu gotowania można skosztować klasycznego gazpacho z chrupiącymi grzankami ziołowymi, paelli w wersji na sposób walencki i chrupiących churros z cynamonem i czekoladą. W drugim – minestrone ala milanese, vitello tonnato i jednego z najsłynniejszych deserów i przeboju na szkoleniach cukierniczych, czyli tiramisu. Jeśli chodzi o smaki azjatyckie, ciekawą propozycją jest kurs gotowania z zakresu potraw kuchni tajskiej. Azja może się kojarzyć jedynie z przyprawami w stylu curry i bardzo pikantnymi potrawami. Nic bardziej mylnego. Jak to często powtarzam na kursach gotowania, kuchnia tajska charakteryzuje się przede wszystkim wyrazistością smaków. Do potraw są dodawane składniki najwyższej jakości i pierwszej świeżości.

Podczas kursu gotowania można przyrządzić i skosztować zupy w stylu Pad Thai, dodatkowo krewetek z warzywnymi sajgonkami, a wszystko dopełnić lodami limonkowymi. Nie zapomniałem także o naszych milusińskich – dla dzieciaków przeznaczyłem trzy odsłony kursów gotowania. Podczas nich można opanować zarówno podstawy gotowania, jak i elementy cukiernictwa. Młodzi adepci i adeptki kucharskie przygotowują samodzielnie pizzę, burgery, lody i tradycyjne włoskie makarony.

         Reasumując – Warsztat Qulinarny w Krakowie to miejsce gdzie można znaleźć swój wymarzony kurs gotowania. W ofercie Warsztatu można także znaleźć wieczory panieńskie, romantyczne gotowanie we dwoje, kursy z podstaw gotowania ale także zajęcia kucharskie dla profesjonalistów. Oferuję także pomoc w otwieraniu nowych restauracji, jak również odświeżanie menu w restauracjach i lepsze eksponowanie potraw dla gości w restauracji.

Wszystkiego najsmaczniejszego 🙂

                                                                  Paweł Wojtyga

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia