Każdemu z nas marzy się, aby podejmować gości wystawnymi i eleganckimi obiadami. Najważniejsze pytanie, które pada podczas kursów gotowania brzmi: „Jak stworzyć elegancki, smaczny i efektowny obiad?”, A nawet: „jak stworzyć obiad na miarę gwiazdek Michelin?” Oto kilka pomysłów na elegancki obiad dla naszych szanownych gości.
Obiad idealny
Najbardziej eleganckie obiady, jakie mi było dane jeść, nie były podawane na złotych talerzach, nie były to też obiady naszpikowane najdroższymi dodatkami.
Czasami ze słowiańskim uśmiechem spoglądam na programy kulinarne, podczas których szef kuchni przed podaniem przepisu na elegancki obiad deliberuje o tym, że będzie go tworzył z rzeczy, które zalegają mu w lodówce. Następnie leci z przepisem: „foie grass kroimy, smażymy z płatkami hibiskusa, polewamy wszystko cointreau, na koniec kilka pasków skorzonery, przyprawiamy zatharem i harissą…” Zaiste – są to produkty, które znajdziemy w lodówce państwa Kowalskich :D.
Wracając do obiadu eleganckiego i obiadu idealnego. Nie jest ważne, jakich produktów użyjemy, ważne jak będziemy ich używać. Pamiętajmy o tym, że nie ma złych produktów, zazwyczaj jest to kwestia odpowiedniej obróbki termicznej i dodatków.
Jak przygotować elegancki obiad?
Po pierwsze: Odpowiednie produkty
Do naszego eleganckiego obiadu używamy możliwie jak najlepszych i najświeższych produktów.
Co to znaczy, że najlepiej używać najlepszych i najświeższych produktów do naszego eleganckiego obiadu?
Wszystko zależy od obróbki i przeznaczenia produktu. W przypadku, kiedy będziemy przygotowywać sałatkę caprese, która składać się będzie z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy i oliwek wybrałbym pomidory soczyste, o wyrazistym smaku i nienagannym wyglądzie.
Jeśli chciałbym przygotować krem z pomidorów, ostatni czynnik – czyli wygląd nie byłby istotny, ponieważ pomidory będą miksowane i przecierane, dlatego możemy z niego śmiało zrezygnować.
Po drugie: składniki
Osobiście stosuje zasadę „mniej znaczy więcej”.
Każdy produkt użyty w potrawie jest analizowany pod względem przydatności w niej. Co znaczy, że nasz elegancki obiad powinien dostarczyć nam odpowiednią ilość kalorii, błonnika, witamin i składników mineralnych.
Wracając do zasady „less is more”, kiedy mam do przygotowania masło smakowe do mojego steka wołowego mogę przygotować masło „cafe de paris” z kilkunastoma składnikami, ewentualnie mogę zrobić masło czosnkowe. W drugim przypadku zrobię to szybciej i ekonomiczniej, smak będzie zbliżony. Druga sprawa, że to jest jedynie dodatek do składnika głównego. Steka możemy marynować na mnóstwo sposobów 😊, w myśl mojej filozofii dodaję maks. 3-4 składniki. W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy na kurs z poświęcony wołowinie.
Po trzecie: przepis na elegancki obiad
W Internetach możemy znaleźć dużo fajnych przepisów, aczkolwiek często może się zdarzyać, że taki przepis jest dla nas niezrozumiały, lub potrawy wychodzą fatalne w smaku i wyglądzie. W większości przypadków można przepis dopieścić metodą prób i błędów. Jeśli nie macie tyle czasu i cierpliwości to zapraszamy do linku powyżej.
Poniżej przedstawiam przykładowy przepis na elegancki obiad.
Przepis opiewa ilości na posiłek dla dziesięciu osób.
Przepis na elegancki obiad: tournedos wołowe z masłem cafe de paris*, ziemniaki konfitowane w maśle tymiankowym, sos red wine
Przepis na 10 porcji:
2 kg polędwicy wołowej
300 g surowego boczku w plastrach
400 ml oliwy pomace
4 ząbki czosnku polskiego
masło „cafe de paris”
300 g masła
10 g anchois
1 ząbek czosnku
50 g pomidorów pelati
5 ml burbonu
1/2 szt posiekanej szalotki
1/2 szt siekanej naci pietruszki
5 g musztardy dijon
ziemniaki:
2,5 kg dużych opłukanych ziemniaków
1 kg masła (po użyciu można je scedzić i używać jako klarowanego)
1 szt świeżego tymianku
1 główka czosnku
demiglace:
2 kg kości wołowych lub cielęcych
700 ml wina czerwonego wytrawnego
500 g warzyw takich jak do rosołu
10 g mąki pszennej
10 g masła
przyprawy:
sól i pieprz młotkowany do smaku
sepia aby nadać głębszy ciemny kolor
Sposób wykonania:
Wołowinę oczyścić, marynować w oliwie czosnkowej, owinąć w plastry boczku, smażyć na wybrany stopień: rare 52°c, medium 55-56°c, welldone 60-62°c.
Masło cafe de paris:
Miękkie masło wymieszać z rozdrobnionymi składnikami do smaku, zawinąć w batona i zamrozić, plastry kłaść na gorące tournedos, czekać do roztopienia.
Ziemniaki:
Obciąć skórkę, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym, przyprawić, dodać rozkrojony czosnek i tymianek, obłożyć masłem, zapiekać w 180°c przez około 50 min. do miękkości, masło scedzić, używać jako klarowane.
Sos red wine:
kości i warzywa zapiec w piekarniku na złoty kolor, dodać połowę wina i wodę, przyprawić i redukować, dodać podsmażone końcówki boczku, zagęścić miksowanymi warzywami, kolor pogłębić opcjonalnie sepią.
*Tak jak wspominałem wyżej, masło café de paris możemy zamienić na masło czosnkowe, w tym celu bierzemy około 50g miękkiego masła, mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą do smaku i gotowe! 😊
Po czwarte: odpowiednia obróbka termiczna
Mięso smażymy w interwałach, staramy się je obracać co około minutę, do odpowiedniego stanu wysmażenia, jeśli nie radzimy sobie i stek wołowy się przypala możemy go dociągnąć w piekarniku, lepiej tak niż go zwęglić 😊.
Reszta składników ma czekać na składnik główny, nigdy na odwrót, jednymi w niewielu wyjątków są potrawy z makaronem, tam wszystko czeka na makaron. „>szkoleniach z podstaw gotowania.
Po piąte: estetyczne podanie
Każde danie, które kładziemy na talerzu powinno być tam położone zgodnie z naszym zmysłem estetycznym. Wprawa czyni mistrza i zachęcam, aby za każda okazją próbować inaczej aranżować potrawy. Pozwoli nam to na to, aby w sytuacji podawania eleganckiego dania możemy bez przeszkód rozłożyć je ładnie. Z pomocą mogą przyjść media społecznościowe.
Po szóste: smacznego 😊
Nasz elegancki obiad jest już przygotowany i estetycznie rozłożony na talerzach. Musimy pamiętać jeszcze o jednej arcyważnej rzeczy. Danie ma nam smakować, dzięki czemu mamy duże szanse, że będzie także smakowało naszym gościom.
Przepis na elegancki obiad
Podsumowując – do przygotowania eleganckiego obiadu potrzebujemy możliwie jak najlepszych i najświeższych produktów. Ważne też jest odpowiednie dobranie składników, co prowadzi nas do posiadania odpowiedniego i sprawdzonego przepisu. Dzięki przepisowi będziemy mogli zastosować adekwatną obróbkę termiczną. Potrawę rozkładamy estetycznie w wyćwiczonej konfiguracji. Potrawa powinna smakować przede wszystkim nam.
W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy na nasz kurs z podstaw gotowania w naszej krakowskiej szkole kucharskiej.