25 marca 2020
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Trzy sposoby na… Sos pieczarkowy

Podczas pisania tego tekstu nie ucierpiała żadna pieczarka 😀

 Moja koleżanka  (o bardzo ładnym pseudonimie scenicznym „Mijka”) opowiedziała mi historię sosu pieczarkowego w jej wykonaniu, która to stała się inspiracją do napisania tego poradnika.

Kiedyś, w trakcie rozmowy, zaczęła krytycznie wypowiadać się na temat sosu instant  jednej z wiodących firm. Najbardziej oberwało się konsystencji, która była wodna i mączysta, w smaku tragiczny, dodatkowo nie obklejał dania i zepsuł całą zabawę z jedzenia.  Zrobiła sobie gołąbki, po czym wymieszała sos z zimną wodą i… polała je nim. Cóż, pomyślałem, czytajmy etykiety i sposoby przyrządzania, zaoszczędzimy wtedy czas, zdrowie i nie będziemy wysłuchiwać legend i opowieści na temat naszych wyczynów kulinarnych ?

Zdalny kurs gotowania czas zacząć.

Pamiętajmy, że pieczarki nie znoszą tłumu na patelni!

Sos pieczarkowy w wersji podstawowej:

Pieczarki 400g

Cebula 1 średnia (150g)

Masło 50g

Czosnek 2 ząbki posiekane

Śmietana 30+ 200ml (teraz wszystko plus jest modne ?, a tak poważnie,  możemy wykorzystać śmietanę w przedziale 30 lub powyżej 30% tłuszczu)

Nać pietruszki ¼ pęczka

Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Tutaj, w zależności od naszych preferencji, możemy pieczarki opłukać w zimnej wodzie, oczyścić pędzelkiem z nadmiaru torfu, lub obrać nożykiem. Podczas kursów gotowania szczególnie polecam pierwsze dwie metody, ponieważ są najszybsze, druga jest najlepsza, jeśli chodzi o zachowanie smaku i aromatu pieczarki.. W takim razie bierzemy pieczarki i siekamy w plasterki, cebulę w kostkę, opłukaną i wysuszoną nać staramy się siekać krótko, a skutecznie, ponieważ zbyt długie i nachalne siekanie może sprawić, że wszystkie dobroczynne soki zostaną na desce.

Rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy cebulę i smażymy, aż zacznie robić się złota, wtedy ją przyprawiamy, dodajemy czosnek. Wystarczy zamieszać jeden raz i dodajemy pieczarki. Dusimy je do momentu, aż odparuje z nich nadmiar wody, dodajemy śmietanę i redukujemy (gotujemy do momentu, aż śmietana zgęstnieje), dodajemy pod koniec siekaną nać i doprawiamy finalnie.  

——————————————————————————

Sos pieczarkowy w wersji fit i vege:

Pieczarki 400g

Pieczarki 300g zmiksowane

Cebula 1 średnia (150g)

Oliwa z oliwek pomace 50ml

Czosnek 2 ząbki posiekane

Mleko kokosowe 200ml

Nać pietruszki ¼ pęczka

Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Tutaj postępujemy wedle przepisu podstawowego, jedynie zamieniamy składniki pochodzenia zwierzęcego na składniki pochodzenia roślinnego. Dodatkową atrakcją są miksowane pieczarki, które maksują smak i dodatkowo zagęszczają nasz sos ?

——————————————————————

Sos pieczarkowy w wersji na bogato:

Pieczarki 400g

Pieczarki 300g zmiksowane

Cebula 1 średnia (150g)

masło 50g

Czosnek 2 ząbki posiekane

Białe warzywa (seler, pietruszka – rozgotowane z wywaru)

Świeży tymianek ¼ pęczka

Wino białe 100ml (najlepiej charddonay) ale jak nie ma to jakieś inne białe

Mleko kokosowe 100ml

Miód 20ml

Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Tutaj także postępujemy wedle przepisu podstawowego, dodatkowymi zmianami jest dodatek wina białego pod koniec duszenia pieczarek, zamieniamy również nać na tymianek, moje ulubione zioło w kuchni. Podczas kursów gotowania używam go w zasadzie do wszystkiego, do czego mogę ? Na finisz dodajemy odrobinę (20ml) miodu. Smak słodki jest naturalnym wzmacniaczem smaku. Warzywa z wywaru miksujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy do sosu i zagotowujemy. Takie warzywa sprawują rolę zagęszczacza, dodatkowo wprowadzają do naszej diety więcej błonnika.

Życzę smacznego, w razie dalszych pytań zapraszam na warsztaty z gotowania ?

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia