17 stycznia 2021
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Romantyczny wieczór – pomysł na prezent dla zakochanych!

Kocham… jak łatwo to powiedzieć. Jeśli chodzi o gotowanie dla ukochanych, jest to wręcz banalnie stwierdzenie. Kuchnia włoska jest kuchnią pełną namiętności i miłości. Większość dań możemy przygotować i podać w taki sposób, aby powiedzieć KOCHAM! Potrawy gotowane z serca są jednocześnie proste w przygotowaniu i zachwycające podczas kosztowania. Kuchnia włoska jest jednym z najczęściej wybieranych warsztatów gotowania stacjonarnie i on-line w naszej szkole gotowania. Większość osób uważa taką formę nauki gotowania za ciekawy pomysł na romantyczny wieczór we dwoje. Wspólne przyrządzanie dań  zacieśnia więzi i cementuje związek. 

Nie ma nic lepszego od przygotowania potrawy od podstaw dla ukochanej osoby, wspólnego procesu przygotowawczego. Spełnieniem, którego jest aromatyczne danie podkreślone doskonałym winem.

Podczas kursu gotowania można poszerzyć swoje horyzonty. Mimo tego, że kuchnia włoska oferuje proste dania,  po dodaniu szczypty wyselekcjonowanych aromatycznych przypraw i odpowiedniej ekspozycji potrawy, będzie ona w stanie zadowolić największych niejadków.

W przypadku, kiedy mamy ochotę stworzyć potrawy w naszej domowej kuchni poniżej przedstawię kilka ciekawych pomysłów na dania walentynkowe.

Krem pomidorowy z czekoladą i chili.

Dla kobiet czekolada jest naturalnym afrodyzjakiem. Dlatego warto używać tego składnika często, ale z rozwagą. Rozwaga tyczy się oczywiście ilości ?

Porcja dla czterech osób

Przygotowujemy:

– 1 średnią marchew

– 1 czerwoną cebulę

– 400g pomidorów pelati lub 500g passaty pomidorowej

– 200g pomidorów malinowych

– 2 ząbki czosnku

– 100g czekolady gorzkiej 70%

– 500ml bulionu warzywnego lub mięsno warzywnego

– kilka gałązek świeżego tymianku

– oliwa z oliwek z II tłoczenia

– pestki dyni 30g

– sól, pieprz, chili i miód (do smaku)

Warzywa obieramy i rozdrabniamy. Pomidory nacinamy u góry, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Podsmażamy cebulę i marchew na oliwie. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy czosnek i po kilku chwilach pomidory krojone i pelati, dodajemy bulion, gotujemy do miękkości, miksujemy dodając czekoladę, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżym tymiankiem i prażonymi pestkami dyni.

Krewetki z gałką muszkatołową, ananasem i mlekiem kokosowym

Porcja dla dwóch osób

Do tego dania będą nam potrzebne:

– Krewetki tygrysie, najwygodniej jakieś większe, można kupić już obrane w ilości 400g

– czosnek 4 ząbki

– ananas świeży 100g

– wino białe półsłodkie 50ml

– mleko kokosowe 120ml

– pomidory koktajlowe 8 szt.

– cytryna ½ szt.

– gałka muszkatołowa do smaku

– sól, pieprz, chili

– rozmaryn 1 gałązka

– masło 50g

– oliwa z oliwek z wytłoczyn 50ml

Krewetki (o ile już nie są obrane) oczyszczamy z pancerzy i głów, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Rozdrabniamy czosnek i ananasa. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy oliwę. Kiedy już się rozgrzeje, wrzucamy ananasa i smażymy go, do momentu uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy jednocześnie krewetki, czosnek i pomidory i przyprawiamy. Smażymy krótko na mocnym ogniu, często mieszając. Kiedy już wszystko uzyska złoty kolor, dodajemy wino, jak odparuje – wlewamy mleko kokosowe i odparowujemy nadmiar, w tym samym czasie krewetki przekładamy na talerz, sos doprawiamy gałką i świeżym rozmarynem. Podajemy polane sosem z cytryną i siekanym rozmarynem.

Maliny zapiekane pod kruszonką

Na dwie osoby będziemy potrzebować:

– 300g malin mrożonych

– 50ml śmietany 30%

– 80g cukru pudru

– pęczek mięty

Kruszonka:

– 20g żółtka

– 30ml miodu

– 40g miękkiego masła

– 60g mąki pszennej

Kruszonka: masło mieszamy z żółtkami, mąką i miodem. W przypadku, kiedy masa jest mocno klejąca, dodajemy mąki, jeśli zbyt sucha – żółtek. Kiedy ciasto jest jednolite, formujemy je w kulę, foliujemy i mrozimy.

Rozgrzewamy piekarnik na 200°c, na spody żaroodpornych miseczek wylewamy śmietanę i wsypujemy zamrożone maliny, sypiemy cukrem pudrem, ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto i pieczemy wszystko w rozgrzanym piekarniku przez 15 min. Całość dekorujemy miętą lub melisą. Można (a nawet trzeba) podać do całości kieliszek mocno schłodzonego prosecco z maliną w środku.

Życzymy udanego święta zakochanych, które dla tych najszczęśliwszych trwa 365 dni w roku. Dla tych, którzy szukają swojej drugiej połówki i aktualnie nie mrozi się ona w zamrażarce, mamy wiadomość Na warsztaty z gotowania w naszej kulinarnej szkole przychodzi dużo singli. Więc nie ma na co czekać, zapraszamy na naukę gotowania ?


0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia