9 marca 2022
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Kuchnie narodów

Dzisiejszy wpis będzie kolejnym smakowitym miksem smaków. W naszej krakowskiej szkole gotowania prowadzimy zróżnicowane zajęcia.

Zróżnicowanie warsztatów gotowania występuje zarówno pod względem smakowym i kulturowym.

Pierwsza potrawa jest jedną z moich ulubionych, jeśli chodzi o wyraziste smaki trawy cytrynowej, limonki i curry.

Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liściami kaffiru ma dziesięć porcji.

pierś z kurczaka 2000g

grzyby shiitake 500g

liście kaffiru (5 listków)

mleko kokosowe 500ml

olej sezamowy 100ml

śmietana 30% 200ml

czerwone curry 50g

trawa cytrynowa 50g

imbir świeży 50g

limonka 5 szt.

makaron ryżowy

pędy bambusa

papier ryżowy

cukinia 400g

marchew 200g

cebula czerwona

sos sojowy 50ml

Kurczaka pokroić, podsmażyć z grzybami na oleju sezamowym, dodać mleko kokosowe, czerwone curry, trawę cytrynową liście kaffiru, imbir, skórkę i sok z limonki, zredukować.

Podawać z gołąbkami z papieru ryżowego z nadzieniem z duszonych warzyw krojonych julienne, pędów bambusa i sosu sojowego.

W smakowitym zestawieniu nie może zabraknąć flagowego dania rodem ze słonecznej Italii.

Podczas warsztatów z podstaw gotowania zwracamy uwagę na to, aby ryż był ugotowany na miękko. Częstym błędem jest gotowanie go na modłę makaronu, czyli al dente. Niedogotowany ryż jest mniej smaczny i mniej przyswajany niż ten przygotowany prawidłowo. Po więcej szczegółów zapraszam na nasze zajęcia z gotowania 😊

Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem na 10 porcji

Ryż okrągły typu superfino np. Vialone Nano, Arboiro 1000g

cebula 450g

czosnek 200g

oliwa z oliwek

tymianek

masło 100g

parmezan 200g

śmietana 30% 500ml

wino białe 250ml

podgrzybki 400g

borowiki suszone 50g

shiitake 400g

rydze 400g

nać pietruszki

sól, pieprz

Ryż prażyć, przyprawić, na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać do ryżu, podlać winem i bulionem grzybowym, dodać wodę. Osobno przygotować gęsty sos grzybowy, wymieszać z ryżem, parmezanem i nacią (opcjonalnie świeżą bazylią).

RYBY

Ostatnia propozycja to dorada na sposób francuski. Kuchnia francuska cieszy się niesłabnącą popularnością. Po więcej dań powyższej kuchni zapraszamy na nasz kurs gotowania z jej zakresu 🙂

Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym

dorada 10 szt.

cukinia 1200g

bakłażan 1100g

pomidory koktajlowe 800g

papryka czerwona 400g

papryka żółta 400g

czosnek 6szt.

czerwona cebula 500g

oliwa truflowa 200ml

szczypiorek 50g

nać 50g

bazylia 50g

masło 400g

mąka pszenna 100g

olej 400ml

Doradę oczyścić, wyciąć ości, przyprawić, obtoczyć w mące, podsmażyć na złoto, dociągnąć w piecu (180 stopni / 15 minut). Warzywa pokroić, bakłażana posolić i kiedy zacznie puszczać wodę odsączyć go na papierze. Następnie wszystkie warzywa grillować skropione oliwą truflową lub inną zgodnie z naszymi preferencjami, zioła posiekać i krótko podsmażyć na maśle, polać doradę.

Zwyczajowo życzę smacznego i zapraszam na naukę gotowania w naszej krakowskiej szkole dla restauratorów i nie tylko 😊.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia