Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Blog

    Kuchnie narodów

    Dzisiejszy wpis będzie kolejnym smakowitym miksem smaków. W naszej krakowskiej szkole gotowania prowadzimy zróżnicowane zajęcia.

    Zróżnicowanie warsztatów gotowania występuje zarówno pod względem smakowym i kulturowym.

    Pierwsza potrawa jest jedną z moich ulubionych, jeśli chodzi o wyraziste smaki trawy cytrynowej, limonki i curry.

    Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liściami kaffiru ma dziesięć porcji.

    pierś z kurczaka 2000g

    grzyby shiitake 500g

    liście kaffiru (5 listków)

    mleko kokosowe 500ml

    olej sezamowy 100ml

    śmietana 30% 200ml

    czerwone curry 50g

    trawa cytrynowa 50g

    imbir świeży 50g

    limonka 5 szt.

    makaron ryżowy

    pędy bambusa

    papier ryżowy

    cukinia 400g

    marchew 200g

    cebula czerwona

    sos sojowy 50ml

    Kurczaka pokroić, podsmażyć z grzybami na oleju sezamowym, dodać mleko kokosowe, czerwone curry, trawę cytrynową liście kaffiru, imbir, skórkę i sok z limonki, zredukować.

    Podawać z gołąbkami z papieru ryżowego z nadzieniem z duszonych warzyw krojonych julienne, pędów bambusa i sosu sojowego.

    W smakowitym zestawieniu nie może zabraknąć flagowego dania rodem ze słonecznej Italii.

    Podczas warsztatów z podstaw gotowania zwracamy uwagę na to, aby ryż był ugotowany na miękko. Częstym błędem jest gotowanie go na modłę makaronu, czyli al dente. Niedogotowany ryż jest mniej smaczny i mniej przyswajany niż ten przygotowany prawidłowo. Po więcej szczegółów zapraszam na nasze zajęcia z gotowania 😊

    Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem na 10 porcji

    Ryż okrągły typu superfino np. Vialone Nano, Arboiro 1000g

    cebula 450g

    czosnek 200g

    oliwa z oliwek

    tymianek

    masło 100g

    parmezan 200g

    śmietana 30% 500ml

    wino białe 250ml

    podgrzybki 400g

    borowiki suszone 50g

    shiitake 400g

    rydze 400g

    nać pietruszki

    sól, pieprz

    Ryż prażyć, przyprawić, na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać do ryżu, podlać winem i bulionem grzybowym, dodać wodę. Osobno przygotować gęsty sos grzybowy, wymieszać z ryżem, parmezanem i nacią (opcjonalnie świeżą bazylią).

    RYBY

    Ostatnia propozycja to dorada na sposób francuski. Kuchnia francuska cieszy się niesłabnącą popularnością. Po więcej dań powyższej kuchni zapraszamy na nasz kurs gotowania z jej zakresu 🙂

    Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym

    dorada 10 szt.

    cukinia 1200g

    bakłażan 1100g

    pomidory koktajlowe 800g

    papryka czerwona 400g

    papryka żółta 400g

    czosnek 6szt.

    czerwona cebula 500g

    oliwa truflowa 200ml

    szczypiorek 50g

    nać 50g

    bazylia 50g

    masło 400g

    mąka pszenna 100g

    olej 400ml

    Doradę oczyścić, wyciąć ości, przyprawić, obtoczyć w mące, podsmażyć na złoto, dociągnąć w piecu (180 stopni / 15 minut). Warzywa pokroić, bakłażana posolić i kiedy zacznie puszczać wodę odsączyć go na papierze. Następnie wszystkie warzywa grillować skropione oliwą truflową lub inną zgodnie z naszymi preferencjami, zioła posiekać i krótko podsmażyć na maśle, polać doradę.

    Zwyczajowo życzę smacznego i zapraszam na naukę gotowania w naszej krakowskiej szkole dla restauratorów i nie tylko 😊.