Dzisiejszy wpis będzie kolejnym smakowitym miksem smaków. W naszej krakowskiej szkole gotowania prowadzimy zróżnicowane zajęcia.
Zróżnicowanie warsztatów gotowania występuje zarówno pod względem smakowym i kulturowym.
Pierwsza potrawa jest jedną z moich ulubionych, jeśli chodzi o wyraziste smaki trawy cytrynowej, limonki i curry.
Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym i liściami kaffiru ma dziesięć porcji.
pierś z kurczaka 2000g
grzyby shiitake 500g
liście kaffiru (5 listków)
mleko kokosowe 500ml
olej sezamowy 100ml
śmietana 30% 200ml
czerwone curry 50g
trawa cytrynowa 50g
imbir świeży 50g
limonka 5 szt.
makaron ryżowy
pędy bambusa
papier ryżowy
cukinia 400g
marchew 200g
cebula czerwona
sos sojowy 50ml
Kurczaka pokroić, podsmażyć z grzybami na oleju sezamowym, dodać mleko kokosowe, czerwone curry, trawę cytrynową liście kaffiru, imbir, skórkę i sok z limonki, zredukować.
Podawać z gołąbkami z papieru ryżowego z nadzieniem z duszonych warzyw krojonych julienne, pędów bambusa i sosu sojowego.
W smakowitym zestawieniu nie może zabraknąć flagowego dania rodem ze słonecznej Italii.
Podczas warsztatów z podstaw gotowania zwracamy uwagę na to, aby ryż był ugotowany na miękko. Częstym błędem jest gotowanie go na modłę makaronu, czyli al dente. Niedogotowany ryż jest mniej smaczny i mniej przyswajany niż ten przygotowany prawidłowo. Po więcej szczegółów zapraszam na nasze zajęcia z gotowania 😊
Risotto z pieczonymi grzybami i parmezanem na 10 porcji
Ryż okrągły typu superfino np. Vialone Nano, Arboiro 1000g
cebula 450g
czosnek 200g
oliwa z oliwek
tymianek
masło 100g
parmezan 200g
śmietana 30% 500ml
wino białe 250ml
podgrzybki 400g
borowiki suszone 50g
shiitake 400g
rydze 400g
nać pietruszki
sól, pieprz
Ryż prażyć, przyprawić, na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać do ryżu, podlać winem i bulionem grzybowym, dodać wodę. Osobno przygotować gęsty sos grzybowy, wymieszać z ryżem, parmezanem i nacią (opcjonalnie świeżą bazylią).
RYBY
Ostatnia propozycja to dorada na sposób francuski. Kuchnia francuska cieszy się niesłabnącą popularnością. Po więcej dań powyższej kuchni zapraszamy na nasz kurs gotowania z jej zakresu 🙂
Dorada z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym
dorada 10 szt.
cukinia 1200g
bakłażan 1100g
pomidory koktajlowe 800g
papryka czerwona 400g
papryka żółta 400g
czosnek 6szt.
czerwona cebula 500g
oliwa truflowa 200ml
szczypiorek 50g
nać 50g
bazylia 50g
masło 400g
mąka pszenna 100g
olej 400ml
Doradę oczyścić, wyciąć ości, przyprawić, obtoczyć w mące, podsmażyć na złoto, dociągnąć w piecu (180 stopni / 15 minut). Warzywa pokroić, bakłażana posolić i kiedy zacznie puszczać wodę odsączyć go na papierze. Następnie wszystkie warzywa grillować skropione oliwą truflową lub inną zgodnie z naszymi preferencjami, zioła posiekać i krótko podsmażyć na maśle, polać doradę.
Zwyczajowo życzę smacznego i zapraszam na naukę gotowania w naszej krakowskiej szkole dla restauratorów i nie tylko 😊.