25 lipca 2021
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Trzy przystawki na imprezę.

W życiu każdego człowieka nadchodzi ten czas, kiedy trzeba zaprosić znajomych, lub rodzinę do siebie. Wychodząc na przeciw w poniższych strofach prezentujemy nasze pomysły na przystawki imprezowe.

Można oczywiście też wspólnie skoczyć na grzyby, a później coś z tego wspólnie przygotwać : )

Jeśli chodzi o grzyby, są one nieodzownym składnikiem poniższego dania. Klasyczny tatar wołowy jest obowiązkową pozycją, którą można spotkać podczas naszych szkoleń kucharskich, związanych ze stekami wołowymi.

Na tych warsztatach samodzielnie przygotowujemy steki z polędwicy wołowej. Skutkiem ubocznym porcjowania mięsa pozostają drobne kawałki polędwicy, które z powodzeniem możemy przerobić na tatara.

Sekretem tatara wołowego jest oczywiście świeże mięso, odpowiednio posiekane, wraz z dodatkami. Podczas kursów gotowania kładziemy nacisk również na smak potrawy. Jak to zwykle powtarzam podczas zajęć w naszej krakowskiej szkole gotowania: „ma nam smakować!”?. Wtedy istnieje ogromna szansa, że zasmakuje naszym najbliższym.

Jak przygotować klasyczny tatar?

polędwica wołowa ścinki 900g

 (jeśli nas stać, można siekać cały warkocz – kto bogatemu zabroni? ?)

oliwa z oliwek (smakowa np. truflowa) 50ml

musztarda stołowa lub dijon 50g

sól

pieprz

ogórek konserwowy 300g

cebula 100g

olej z pestek dyni 50ml

pieczarka marynowana /lub inne grzyby marynowane 300g

sardynki 100g,

żółtko 10szt

woda gazowana 20ml

(w przypadku żółtka należy je sparzyć we wrzątku, najlepiej używać jaj ze sprawdzonych źródeł)

Jak przygotować wyśmienity tatar wołowy?

Polędwicę oczyścić, zeskrobać za pomocą noża (opcjonalnie posiekać). Na jedną porcję powinniśmy użyć ok. 80g mięsa. Pokroić w drobną kostkę ogórka, cebulę i pieczarki (rozmiarowo kostki winny być adekwatne do mięsa, czyli drobne, w ilości dodatki maks. ¼ w stosunku do ilości ¾ mięsa), wymieszać. Dodać oliwę, sól, pieprz, prażone pestki dyni, wodę gazowaną i musztardę do smaku, podawać przybrane chipsami z ziemniaków, dekorować olejem z pestek dyni.

Jak można zauważyć, w naszej dzisiejszej mini szkole gotowania będą królowały przystawki. Spotkania ze znajomymi obfitują w dużą ilość napojów, dlatego należy zadbać o ich bycie najedzonym przed dalszą zabawą. Najłatwiej uczynić to przez zaopatrzenie ich w przekąski wszelakiej maści, które pomogą im przetrwać spotkanie. Poza tym nie wiadomo, czy znów nie będziemy mieć kolejnych obostrzeń, dlatego polecamy korzystać, póki jeszcze można. Zapraszamy także na nasze kursy kulinarne, żeby się nie namęczyć, a zjeść smacznie. (Co nie zmienia faktu, że jedzenie dalej przygotowujecie sami )

Klasyczny śledź w śmietanie, w nowoczesnej formie

śledzie marynowane po wiejsku 900g

cebula biała 250g

śmietana 18% 100g

majonez kielecki 100g

Jogurt grecki     100g

ocet spirytusowy, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie

nać pietruszki 1 szt.

pomidor 300g

cytryna 400g

Jak przygotować dobrego śledzia w śmietanie?

Śledzie odcedzić i wysuszyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i filetować w ćwiartki, cebulę sparzyć we wrzątku z dodatkiem octu spirytusowego, cukru, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, wystudzić, wymieszać z majonezem i śmietaną, ułożyć na niej śledzie zwijane w filety z pomidora, dekorować cytryną i pietruszką.

Śledzik lubi w czymś pływać… Więc do niego polecamy zieloną herbatę z trawą cytrynową ?

Ostatnia propozycja to roladki z fileta. Danie to można serwować z powodzeniem na zimno jak i na ciepło. Jest idealne, aby cieszyć się jego smakiem wraz z przyjaciółmi. A jeśli macie anglojęzycznych znajomych, zapraszamy Was wszystkich na nasz nowy kurs gotowania na temat kuchni polsko-krakowskiej w języku angielskim. ?

Rolada z kurczaka na przystawkę

filet z kurczaka lub z indyka 1300g

pomidory suszone 500g

ser pleśniowy camembert 300g

pieprz młotkowany, sól, pieprz, tymianek,

czosnek polski 1 główka

żelatyna 10g

Przygotowanie rolady drobiowej.

Fileta oczyścić, opłukać, osuszyć, rozklepać na cienką warstwę, przyprawić, posypać żelatyną, rozłożyć kawałki pokrojonego sera i pomidorów, zrolować w folię aluminiową, piec w 180 stopniach przez ok 20 min, wystudzić, pokroić w cząstki, podawać jako dodatek do półmiska mięs, lub jako samodzielną przystawkę.

Pomysły na przystawki imprezowe – podsumowanie.

Jeśli chodzi o pomysły na przystawki, które zachwycą naszych gości jest to dopiero namiastka. Pamiętajmy aby produkty, których używamy były jak najlepszej jakości. Przed przystąpieniem do produkcji staramy się przeczytać przepis kilka razy i najlepiej ze zrozumieniem :P. Na kombinowanie zostawmy sobie czas do momentu aż opanujemy przepis do perfekcji.

Jak zwykle życzymy smacznego i zapraszamy na kursy kulinarne w Krakowie.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia