13 grudnia 2020
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Trzy przepisy na świąteczne słodkości

Święta Bożego Narodzenia są szczególnym czasem, w którym w naszych domach unoszą się subtelne zapachy – a są to często wonie słodkości…. Aczkolwiek dla mnie zapach świąt to przede wszystkim pomarańcze i goździki. Przedstawiamy Wam trzy przepisy na desery, dzięki którym Wasze święta będą i słodkie i smaczne.

Kruche ciasteczka z orzechami

Na ciasto kruche najlepszym, najbardziej optymalnym i najmniej denerwującym sposobem jest stosowanie się do metody 3-2-1 (+ 1).

Największym jego sekretem jest brak częstego kontaktu z ciepłem naszych dłoni – staramy się wyrabiać je szybko i siekać nożem.

Okej, a co w praktyce oznaczają te hieroglify? ?

300 g mąki pszennej typ 450, 200 g masła (przyzwoitego, przynajmniej 82% zawartości tłuszczu), 100 g cukru i jedno żółtko – to ciasto wychodzi zawsze.  Do tego 200 g orzechów włoskich, posiekanych drobno i 50 g posiekanych grubo. Łyżeczka cukru wanilinowego też nie zawadzi ?

Mąkę siekamy z masłem, aż zostaną z niego maleńkie kosteczki. Dodajemy żółtko, cukier, cukier wanilinowy i drobno posiekane orzechy włoskie. Następnie ciasto jak najszybciej wyrabiamy dłońmi, aż do połączenia się składników, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie możemy zrobić polewę – potrzeba nam do tego 200 g czekolady mlecznej i 200 g śmietany kremówki. Czekoladę rozpuszczamy, mieszając na kąpieli wodnej, a następnie wlewamy śmietankę. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodajemy więcej płynu.

Po wyjęciu ciasta z zamrażarki wałkujemy je na grubość około 30mm, a następnie za pomocą foremek lub szklanki wycinamy pożądane kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone dekorujemy polewą i grubo posiekanymi orzechami.

Wszystkie te przepisy możecie doskonalić podczas warsztatów gotowania w warsztacie qulinarnym.

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Pyszne, kruche i pachnące ?

Tu przyda nam się pół kilograma mąki typ 450, trzy jaja – dwa żółtka i jedno całe, 150 g masła (takiego, jak wyżej), śmietana 30% – 3 łyżki stołowe, 50 g drożdży, szczypta soli.  Na nadzienie – dwie tabliczki posiekanej czekolady.

Drożdże  mieszamy z ciepłą śmietaną i 20 g cukru, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy na drożdżach pojawi się piana lub bąbelki – są gotowe. Przesiewamy mąkę i mieszamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto.

Wałkujemy cienko, kroimy w trójkąty, na każdy z nich nakładamy w środku pół łyżeczki czekolady. Formujemy rogaliki – czyli zwijamy nasze trójkąty od grubszej strony do siebie, zamykamy ich rogi, zaginamy w półksiężyc.

Zostawiamy do wyrośnięcia, kiedy zwiększą objętość – smarujemy naszym całym jajkiem wierzch i pieczemy w 180 °C przez około 30 minut.

Miodowy piernik świąteczny

500g mąki przesiać. 150g masła utrzeć z 300g cukru pudru i 300g karmelizowanego miodu. 4 jajka wybić osobno żółtka i białka. Zółtka dodać do mieszaniny cukrów i tłuszczu. Wymieszać całość z 200g śmietany 18%, 2g sody, pianą z białek i 10g mieszanki piernikowej (imbir w proszku, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, ziele angielskie). Dodać mąkę, wymieszać wszystko razem. Przełożyć do keksówki silikonowej, piec w 160°c około 50 min.

Mam nadzieję, że przepisy udadzą Wam się tak samo wspaniale, jak zawsze wychodzą w naszych domach. Ciasto kruche i drożdżowe możecie również przećwiczyć w naszej szkole gotowania podczas kursów cukierniczych– zapraszamy ?

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia