26 września 2021
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Trzy przepisy na jesienne desery.

Poniżej podsyłamy pomysły na trzy jesienne desery.

Dzisiejszy przepis dedykujemy osobom, które uwielbiają słodkości. Okazja jest dobra, ponieważ zbliża się termin kolejnego kursu cukierniczego pierwszego stopnia w Warsztacie Qulinarnym. Dla osób, które nie będą mogły dotrzeć na nasze szkolenie cukiernicze, przygotowałem trzy przepisy, które pozwolą zajeść smutek związany z powyższym.

Poniższy przepis nie jest może szlagierem zajęć cukierniczych, ale ma w sobie intrygującą nutę. Pozycja ta jest wyjątkowo popularna jako propozycja na wieczory panieńskie. Dziewczyny lubią w tym czasie zaszaleć, a cóż lepiej może spełnić tę zachciankę, niż majonez ?

Torcik czekoladowy z majonezem

CIASTO CZEKOLADOWE:

majonez 90g

czekolada gorzka 50g

masło 30g

jajo 1 szt.

cukier 50g

mąka pszenna 150g

proszek do pieczenia 10g

soda oczyszczona 5g

sól morska 1 szczypta

espresso 20ml

MUS CZEKOLADOWY:

śmietana 30% 450ml

czekolada gorzka 300g

żółtko 3szt.

Cukier 50g

POLEWA CZEKOLADOWA:

mleko 50ml

miód 20g

gorzka czekolada 100g

masło 20g

Po pierwsze porządnie nagrzewajmy piekarnik dla naszego jesiennego deseru.

Piekarnik nagrzać do docelowo 175 stopni ( ja zazwyczaj grzeje do 195 i po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszam temperaturę). Po otwarciu piekarnika część temperatury ucieka. Jak już mamy piec w 175 to nie w 150 :). Dno małej formy o średnicy ok. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.

Po drugie staramy się nie przegrzać czekolady.

Roztopić czekoladę, dodać masło i majonez.

Białka do naszego jesiennego torcika muszą być dobrze ubite.

Ubijać jajko z cukrem przez ok. 3 minuty na wysokich obrotach, aż zwiększy objętość ok. 3 krotnie. Dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową i wymieszać łyżką na jednolitą masę.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą morską i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać gorącą kawę i jeszcze raz wymieszać.

Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Obkroić ciasto przy obręczy, zdjąć obręcz i przekroić w poprzek na 2 cieńsze blaty.

MUS CZEKOLADOWY:

Połowę śmietany kremówki ubić na gęstą pianę (nie musi być idealnie sztywna). Resztę śmietanki podgrzewać w garnku prawie do zagotowania (zacznie bulgotać przy brzegach). Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Odczekać 1 minutę, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Żółtka ubijać w misce na wysokich obrotach, przez 2 minuty. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, mieszając rozpuścić go i zagotować.

Gotować na większym ogniu przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Otrzymamy ok. 50 ml bardzo gorącego i gęstego syropu (osiągnie on temp. 120 stopni C i będzie jeszcze jasny, ale na chwilę przed zmianą koloru na brązowy).

Ubijając żółtka, dodawać stopniowo cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijać jeszcze ok. 2 minuty po zakończonym syropie, masa nabierze puszystości i zwiększy swoją objętość.

Masę czekoladową dodać do ubitej masy żółtkowej (obie masy powinny mieć podobne temperatury, ok. 40 stopni C). Następnie delikatnie wymieszać w 2 partiach z ubitą śmietanką.

Po trzecie odpowiednie złożenie jesiennego deseru:

Dno większej tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.

Na środku położyć spód małego krążka z ciasta czekoladowego, wylać połowę musu, położyć drugi (górny) krążek i przykryć resztą musu. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin lub – najlepiej – na całą noc.

Idealnie sztywne ciasto obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i polać ostudzoną polewą. Schładzać przez ok. pół godziny aż polewa zastygnie. Boki można obłożyć gorzkim kakao.

Po czwarte polewa czekoladowa:

Podgrzać na umiarkowanym ogniu mleko z syropem lub miodem, prawie do zagotowania. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i odczekać 1 minutę. Następnie wymieszać na gładką polewę, dodać masło i znów wymieszać. Ostudzić przed użyciem.

Powyższy deser spełnia bardzo ważną funkcję. Jest idealny dla osób poszukujących nowych wrażeń. Z drugiej strony jest zaskakujący.

Podczas kursów w naszej krakowskiej szkole gotowania możecie dowiedzieć się, że majonez składa się z trzech składników: tłuszczu, jajka i musztardy.

Na szkoleniu można nauczyć się, jak dobrze wykonać powyższy majonez.

Kiedy już wiemy, jak go zrobić i z czego się składa, możemy uświadomić sobie, że do wypieków dodajemy 2/3 składników, które są zawarte w majonezie. Jednakowoż mocniejsze wrażenie robi nazwa „tort z majonezem” niż „tort z tłuszczem, jajkiem i odrobiną musztardy”

Pozostając przy jajkach, to moja ulubiona propozycja. Podczas wieczorów panieńskich jest to absolutny hit. Kobiety uwielbiają czekoladę, a czekolada idealnie harmonizuje z pikanterią chili. Aby dobrze wykonać ten deser, potrzebna jest wprawa, dobry piekarnik i absolutny zakaz otwierania go przed upływem czasu.

Fondant czekoladowy z sercem chili to nasza kolejna propozycja jeśli chodzi o jesienne desery.

czekolada gorzka 300g

jajka 10 szt.

marynowana papryka chili

cukier puder 10g

masło 10g

Rozpuścić czekoladę, zmieszać z ubitymi białkami i żółtkiem, kokilkę posmarować masłem, posypać cukrem pudrem, w środek dać posiekane chili, zapiekać w piecu w 180 stopniach przez 10 min.

Powyższy deser zostaje w pojemniczku, nie wyciągamy go, jak to przeważnie bywa w przypadku sufletów. Przygotowany deser można przechować nie upieczony w lodówce, maksymalnie 48h. Jest również wdzięcznym deserem, jeśli chodzi o mrożenie go.

W przypadku mrożenia musimy pamiętać o tym, aby do czasu pieczenia doliczyć dodatkowe 5 minut, potrzebne do rozmrożenia go. Jeśli nie będzie nam on się udawał w domowym zaciszu, to zapraszamy na nasze kursy cukiernicze 😀 <LINK>

Ostatnia propozycja może nie jest typowym pomysłem na jesienne dni, aczkolwiek lody są smaczne przez cały rok. Jeśli wierzyć amerykańskim naukowcom, to w zasadzie im jest zimniej, tym zdrowiej jeść lody.

Lody o smaku mango na 10 osób

Soczyste mango 800g

śmietana 30% 500ml

jajka 5 szt.

cukier 250g

Z jajek i cukru sporządzić zabaglione (mieszać wszystko w misce na kąpieli parowej, aż zgęstnieje), wystudzić, wymieszać z musem mango i ubitą śmietaną, przełożyć do foremek, zamrozić.

Podsumowując dzisiejszy wpis na temat jesiennych deserów:

Zacząłem od najbardziej żmudnego przepisu. Należy pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze przepisy czytamy ze zrozumieniem, od początku do końca. Kolejna sprawa, to taka, aby się nie zrażać, jeśli coś nie wyjdzie. W razie pytań zapraszamy do kontaktu i jak zwykle do zobaczenia na kursach gotowania, zajęciach cukierniczych i wieczorach panieńskich.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia