W dzisiejszej odsłonie blogowej szkoły gotowania zajmiemy się potrawami kuchni francuskiej. Każdy kucharz powinien znać przepisy powyższej kuchni, ponieważ podstawy tworzenia posiłków wywodzą się właśnie z niej. Naukę gotowania zaczynamy od bulionów, sosów które są dziedzictwem kuchni francuskiej. Tak więc Avanti! – przepraszam za moją łacinę 😛
Klasyczna francuska zupa cebulowa
Przepis dla dziesięciu osób.
Cebula żółta 1200g
Masło 200g
Tymianek, sól, pieprz
Bulion 1000ml
Wino białe* wytrawne 700ml
Bagietka pszenna 5 szt.
Ser żółty** 200g
* Jak to żartobliwie mawiamy podczas szkoleń kucharskich w naszej szkole gotowania: kucharz używa takiego wina do potraw, jakiego chętnie sam by się napił : )
**(najlepiej Gruyere, aczkolwiek można użyć sera takiego, jaki Wam smakuje)
Jak przygotować smaczną zupę cebulową?
Cebulę obrać, pokroić w drobne, równe paski, podsmażyć z tymiankiem na maśle. Musimy uważać, aby nam się ona nie spaliła. Podczas kursów gotowania uczulamy, aby cebula była jedynie zeszklona, ponieważ tak ma się prezentować prawidłowa zupa cebulowa.
Natomiast jeśli podsmażymy cebulę mocniej, uzyskamy bardziej wyrazisty smak. Następnie należy dodać białe wino, odparować ¼ jego objętości, gotować ok 5 min. Cebula jest o tyle fascynującym warzywem, że nie da się jej rozgotować, bez względu na to, ile czasu będziemy się nad nią znęcać ?. W tym przypadku wystarczy, aby była miękka. Dodać rosół, doprawić do smaku. Zupa powinna smakować cebulą oczywiście! Na drugim planie powinniśmy czuć aromat tymianku, z winnym zakończeniem. Bagietki pokroić w grzanki, posypać serem, zapiec na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku, podawać z zupą.
Powyższą zupę rozbudowaną o zapiekane ciasto francuskie możecie przygotować na kursie gotowania poświęconym kuchniom świata <Link>
Quiche są jednymi z moich ulubionych dań kuchni francuskiej. Podczas kursów gotowania mówimy o food coście i filozofii zero waste. Quiche jest świetnym daniem, jeśli weźmiemy pod uwagę powyższe. Jest umiarkowanie tanie i można w nim zawrzeć ścinki serów, które zostały po deskach serowych, jeśli aktualnie posiadamy taką pozycję w menu.
Quiche lotaryński z konfiturą z czerwonej cebuli
Porcja na 6 osób
Cebula czerwona 600g
Żółtka 100g
Ser kozi (lub ścinki z wielu serów) 150g
Mąka 300g
Masło 200 g
Miód 100g
Śmietana 30% 50ml
Sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, szczypiorek, majeranek, pietruszka)
Przygotowanie tarty z konfiturą z czerwonej cebuli.
Z mąki, żółtek, miękkiego masła i soli sporządzić ciasto kruche (2 objętości mąki na 1 tłuszczu, na 200g ciasta 1 żółtko; jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać śmietanę – do uzyskania klejącej konsystencji). Wstawić do lodówki na minimum 30 min, upiec ciasto na foremce, obciążając ryżem, w 180 stopniach, przez około 20 min.
Cebulę kandyzować z masłem i cukrem, dodać sól i pieprz, wystudzić, wymieszać z rozdrobnionymi serami, białkami, śmietanką. Wlać do foremki, piec do momentu otrzymania złotego koloru i stałej konsystencji wewnątrz. Podawać z sosem żurawinowym i świeżymi ziołami.
Quiche podczas nauki gotowania lubię nazywać francuskim bigosem, można tam dodać wiele smakowitych kąsków. Im więcej ich wrzucimy, tym będzie smaczniejsze.
Ostatnie danie to słynne, owiane legendami naleśniki w pomarańczach. Jeśli aktualnie nie chcecie ich robić w domu, to zapraszamy na kurs cukierniczy w naszej krakowskiej szkole gotowania.
Crepes suzette – słynny deser kuchni francuskiej
ciasto:
Mleko 1500ml
Mąka 1000g
Woda gazowana 1000ml
Sól
Jaja 5 sztuk
sos:
Cukier 200g
Masło 100g
Pomarańcze 2000g
Cytryna 200g
Lody waniliowe 300g
Śmietana 30%
Mięta świeża 1 szt.
Spirytus 100ml
Jak przygotować crepes suzette?
Zmieszać składniki na ciasto, smażyć szerokie naleśniki, zetrzeć skórkę pomarańczową, sparzyć dwukrotnie, sporządzić karmel, dodać filetowaną pomarańczę, zalać sokiem pomarańczowym, cytrynowym i skórką z pomarańczy, zredukować o połowę.
Podsmażyć na maśle naleśniki złożone w koperty, podpalić alkoholem i zalać sosem, podawać z gałką lodów, miętą i bitą śmietaną.
Uważajcie jedynie, aby nie podpalić kuchni podczas flambirowania.
Potrawy kuchni francuskiej – podsumowanie
Znajomość kuchni francuskiej jest obowiązkowym punktem pośród kucharzy, lub osób pretendujących do zawodu kucharskiego. Zarówno w sztuce kucharskiej jak i cukierniczej, kuchnia francuska jest podstawą dla innych kuchnii i cukiernictwa. W powyższych przepisach pamiętajmy jak zwykle, żeby przeczytać je kilkukrotnie przed przystąpieniem do gotowania / pieczenia. Oszczędzi to wam czasu i frustracji związanych z jednoczesnym czytaniem i gotowaniem.
Jak zwykle – życzymy smacznego i zapraszamy na kursy kucharskie i cukiernicze do naszej szkoły gotowania!