Nie od dziś wiadomo, że okres przedwiośnia to czas na rozpaczliwe łapanie formy, zrzucanie brzusia, boczków i robienie rzeźby na lato. W naszej krakowskiej szkole gotowania wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i dzisiejszy wpis dedykujemy deserom bardziej i mniej dietetycznym ?
Istnieją na tym świecie osoby, dla których życie bez czekolady nie ma sensu. Ten smakołyk jest uwielbiany przez miliony. Pasuje do słodkości, jest idealny w formie płynnej i doskonale radzi sobie z wytrawnymi dodatkami.
Żeby jeść dietetycznie, nie musimy rezygnować z czekolady – standardowe dodatki zastępujemy tymi mniej kalorycznymi i to wystarczy, aby cieszyć się smakiem słodkości ?
Jeżeli to nie czekolada jest naszym ukochanym przysmakiem, dalej możemy jeść zdrowo i smacznie.
Poniżej trzy przepisy na dietetyczne desery – które nadal pozostają pyszne i słodkie ?
Brownie z suszoną śliwką i orzechami
Potrzebujemy 2 szklanek mąki kukurydzianej, 250 g śliwek wędzonych, 1 dużego batata, 2 łyżek kakao, pół szklanki wody, tabliczki czekolady – z zawartością minimum 70% kakao i garści orzechów laskowych.
Batata obieramy i gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Następnie przestudzonego miksujemy blenderem na gładką masę, wraz z wodą i z suszoną śliwką. Kolejnym krokiem jest mieszanie suchych składników – mąki i kakao. Łączymy je z kawałkami czekolady z połowy tabliczki (drobno pokrojonymi), mokrą masą i rozdrobnionymi orzechami. Wyrabiamy ciasto i układamy je na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszce 30 x 40 cm. Pieczemy przez 20 – 25 w 180°C, sprawdzając patyczkiem – jeśli będzie suchy, nasz wypiek jest gotowy. Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je resztą czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej ( na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę i rozpuszczamy na parze czekoladę).
Pana cotta kukurydziana z mleka kokosowego i owoców leśnych
Ten deser możecie spotkać na naszych kursach gotowania z kuchni fit ? jest on niezwykle lekki i smaczny, a kwaśne owoce, przełamujące się z subtelnością płatków kukurydzianych na pewno zaspokoją Wasz apetyt na słodycze ?
Składniki : Mleko kokosowe 100 ml, sok jabłkowy 50 ml, żelatyna 2g, miód 5ml, płatki kukurydziane 5g, owoce leśne 100g, trawa cytrynowa 1 szt, syrop klonowy 5ml, mięta – kilka listków.
Mleko i płatki podgrzewamy do temperatury 65°C, dodajemy namoczoną w soku jabłkowym żelatynę i miód. Powstałą masę przelewamy w naczynia ( na przykład wysokie, dekoracyjne szklanki) i schładzamy, aż do zestalenia. Kiedy stężeje, dekorujemy z wierzchu świeżymi owocami, które uprzednio gotujemy z trawą cytrynową i syropem klonowym.
Pudding z nasion chia z malinami
W tej odsłonie deseru skorzystamy z dość ciekawej właściwości nasion chia – kiedy namoczymy je w mleku i wykonamy kilka prostych czynności, otrzymamy pyszny pudding. Zatem – do dzieła ?
Potrzebujemy 5 łyżek nasion chia, 200 ml mleka kokosowego lub sojowego, 2 łyżeczek miodu, łyżeczki ksylitolu brzozowego i 250 g malin.
Nasiona zalewamy mlekiem, dolewamy miodu i mieszamy trzepaczką rózgową. Odstawiamy i powtarzamy czynność co 20 minut – aż z nasion zrobi się gęsty pudding. Maliny blendujemy z ksylitolem brzozowym. Na dno salaterki układamy pudding, zalewamy musem owocowym i chłodzimy przez 20 minut. Dekorujemy miętą i smacznego ?
Mam nadzieję, że powyższe przepisy przydadzą Wam się w wiosennej walce o sylwetkę i lepsze samopoczucie – a na warsztaty gotowania z kuchni fit, gdzie dowiecie się więcej o zdrowym odżywianiu, serdecznie zapraszam Was do Krakowa ?