Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Blog

    Pomysły na… Rozgrzanie się zimą

    Tego roku styczeń nie rozpieszcza – zasypuje nas śniegiem i konsekwentnie zsyła mrozy. Pamiętam powiedzonko babci: „gdy w styczniu mrozy i śniegi, będą stodoły po brzegi”, zatem czekając na ukochane lato, siedząc w błogim ciepełku, obok płonącego kominka i zerkając kątem oka na przybywający wciąż puch, postanowiłam podzielić się z Wami moją koncepcją na rozgrzanie się zimą… Albowiem to sezon, w którym wszyscy możemy sobie delikatnie odpuścić – wszakże ostre ćwiczenia i diety zaczną się wiosną ?

    Krem z ziemniaków i czosnku z bekonem

    Sycący, rozgrzewający… I nie da się skończyć na jednym talerzu ?

    Składniki:

    1,5 kg ziemniaków

    – 6 ząbków czosnku

    – bulion, ok 2 l

    – 4 plastry boczku wędzonego

    – sól, pieprz, natka pietruszki, gałka muszkatołowa

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem. Czosnek rozdrabniamy i również dodajemy do zupy. Boczek pieczemy w piekarniku, w 180 °C przez około 30 min – aż będzie rumiany i chrupki, w zależności od preferencji (ja w kompozycji z tą zupą uwielbiam wręcz zwęglony). Kiedy ziemniaki są już miękkie, blendujemy nasz krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i (również wedle preferencji) z pokruszonym do zupy bądź pozostającym w formie chipsa boczkiem.

    Krem z kiszonej kapusty z porem

    Owszem, dokładnie to, co powyżej ? Zaręczam, że zmaterializowanie tego przepisu w postaci zupy poskutkuje uzależnieniem. Jest pyszna.

    Składniki:

    – 1 mały por (biała część)

    – 0,5 kg kapusty kiszonej

    – 1 duża cebula

    – 1 litr bulionu

    – masło lub olej

    – 50 ml śmietanki 30 %

    – 200 g ziemniaków

    – sól, pieprz, majeranek, kminek

    Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por – w plasterki. Podsmażamy warzywa przez chwilę na oleju lub maśle w garnku, aż zeszkli się cebula. Zalewamy bulionem, gotujemy. Z kapusty odciskamy sok, nie wylewamy go. Kiedy ziemniaki są miękkie, dodajemy kapustę, gotując przez około 1 h (do miękkości). Blendujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

    Grzaniec z wina po skawińsku

    Składniki:

    – wino czerwone lub białe, wytrawne lub półsłodkie

    –  1 pomarańcza

    – 1 cytryna

    – 50 ml soku malinowego

    – świeży imbir, małe kłącze

    – goździki, cynamon, gałka muszkatołowa

    – łyżka miodu

    –  100g cukru

    Zaczynamy nieco od końca – połowę pomarańczy kroimy w plastry, a cukier wysypujemy na rozgrzaną patelnię i (nie mieszając !!!) roztapiamy, aż powstanie jasny karmel. Kładziemy wtedy na patelnię plastry pomarańczy i delikatnie smażymy, obracając, aż będą „oblepione” karmelem. Wino wlewamy do garnka, dodajemy plastry cytryny, drugą połowę pomarańczy (również w plastrach), miód, goździki, imbir w plastrach, cynamon i gałkę muszkatołową. Delikatnie podgrzewamy, aż do momentu, kiedy z grzańca zacznie unosić się para. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skarmelizowane pomarańcze i smacznego ?

    Po zjedzeniu powyższych dań i rozgrzaniu się napitkiem mamy kilka opcji. Leniwie patrzeć za okiennice czy „bestia ze wschodu” trzyma jeszcze w swoich szponach nasz kraj piękny i szeroki. Można też oddać się morsowaniu, przy takim rozgrzaniu zimno nam wszakże niestraszne! Ostatnia opcja (równie porywająca) to rzucenie okiem na nasze propozycje kursów gotowania. Po zimowych dniach nadejdzie w końcu wiosna. Więc może na poprawę formy kurs kuchni fit? ? Do zobaczenia na blogu lub w naszej szkole gotowania!