9 maja 2019
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Jak zostać kucharzem?

Nie od dziś znana jest fraza, mówiąca: „To Bóg stworzył receptury, lecz diabeł kucharzy”

Powyższa grupa zawodowa przeżywa swoisty renesans.
Adepci sztuki kucharskiej pojawiają się często w mediach, zasiadają w jury, tańczą z gwiazdami, lub skaczą do wody i tworzą kursy gotowania.

Nie ma co ukrywać gotowanie stało się modne, jest swoistym sposobem na życie, stanowi dla wielu osób wyraz własnej ekspresji i artystycznej duszy.

Każdy, kto ma ochotę zacząć tą fascynującą przygodę i zastanawia się jak zostać kucharzem, musi pamiętać o tym, że obraz pracy w restauracji – często przewrotnie kreowany w mediach – rozmija się ze stanem faktycznym.
Tak zwana „dniówka” może trwać od kilku do kilkunastu godzin…. Nie mówiąc o tym, ile takich
dniówek kucharz może przepracować z rzędu. Jest to praca wykonywana często w towarzystwie wysokiej temperatury i presji czasu, stresie i poczuciu ogromnej odpowiedzialności za “drogę” dania od kuchni aż na stół gościa.

Dzieła bohaterów wpisu powinny pojawiać się na wydawce w jak najkrótszym czasie i w jak najlepszej formie.


Każda osoba zastanawiająca się jak zostać kucharzem? powinna być odporna na stres,
musi potrafić pracować w zespole i powinna posiadać wysoko rozwinięte umiejętności adaptacji do zmiennych warunków pracy.


Jeśli mowa o wykształceniu przyszłego kuchmistrza, można wytyczyć kilka fundamentalnych czynników. Oprócz szkół gdzie można zdobyć tytuł i wiedzę, istnieją także alternatywy. Najszybszą opcją są przeróżne kursy gotowania, dostępne w całym kraju. Modne są przeróżne warsztaty gotowania z zakresu kuchni tematycznych jak na przykład kuchnia tajska, kurs gotowania potraw kuchni włoskiej, lub kurs gotowania poświęcony zdrowemu żywieniu.
Podczas trwania owych szkoleń z dziedziny gotowania gdzie można się przeszkolić z dowolnego zakresu tematycznego.

Zachęcam do wypróbowania wielu miejsc, ponieważ każdy mistrz sztuki kulinarnej ma swoje patenty i własne pomysły na potrawy, które sam wykoncypował, lub został nimi obdarzony przez swoich dawnych mistrzów. Dla tego każdy kurs gotowania ma inny schemat i scenariusz. Bardzo modne są obecnie staże w lokalach gastronomicznych. W takich
miejscach jesteśmy w stanie zobaczyć jak to faktycznie wygląda od kuchni i można zobaczyć jak zostać kucharzem, kursy nie są w stanie w pełni oddać realiów funkcjonującej jadłodajni.

Zasadniczym czynnikiem jest też chęć do pracy i pogłębiania wiedzy, w czym mocno pomaga każdy przebyty kurs gotowania. Osobiście uważam, że osoby stawiające pierwsze kroki w branży HORECA powinny zaczynać od stanowisk podstawowych i piąć się w górę po szczeblach hierarchii. Takie podejście pozwala na opanowanie podstaw następnie rozwijanie ich w dowolnych kierunkach.

Ważną rzeczą jest dobranie odpowiedniego mistrza kucharskiego, pod okiem którego będziemy formować nasz warsztat wiedzy i umiejętności.
Istotnym czynnikiem jest dobór odpowiedniego sprzętu i form poszerzania swojej wiedzy.

Konkludując: znaczącą kwestią odpowiedzi na pytanie jak zostać kucharzem? i idąc dalej naszego startu w branżę gastronomiczną jest prawidłowe i świadome wytyczenie planu ścieżki rozwoju zawodowego, oraz – co najważniejsze – chęci i serce do gotowania.

Paweł Wojtyga

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia