7 kwietnia 2021
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Kilka pomysłów na dania komunijne.

Witajcie po świętach 🙂 Wierzę, że każdy z Was jest mega przejedzony i przybyło Wam trochę w pasie 🙂

Jeśli w przypadku świąt Bożego Narodzenia można przyjąć, że na ekranach pojawi się Kevin albo historie o Mikołaju, to w Wielkanoc pewnikiem jest klasyka, czyli Ogniem i Mieczem wraz z Panem Wołodyjowskim. Można śmiało przyjąć, że większość z Was ułożyła się wygodnie i oddała się kontemplowaniu polskiej kinematografii, inni zaczęli z pewnością nadrabiać zaległości w spaniu.

Natomiast osoby z pociechami w odpowiednim wieku winny zacząć już planować operację pt. „Pierwsza komunia święta”. Restauracje z pewnością pozostaną zamknięte, dlatego należy wziąć los w swoje ręce i zaplanować menu komunijne.

Jeśli chodzi o inżynierie menu to pisaliśmy to już obszerniej w artykule o organizacji imprez okolicznościowych <LINK>

Poniżej przedstawimy kilka propozycji, które mogą znaleźć się na naszym stole podczas pierwszej komunii świętej. W innych przypadkach zapraszamy na nasze warsztaty kulinarne.

Jest to przystawka, którą z powodzeniem podawaliśmy na imprezy okolicznościowe w jednym z hoteli, w którym miałem przyjemność pracować.

 Filet z kurczęcia w marynacie balsamicznej na sałacie wiosennej

Składniki na 10 porcji:

Filet z kurczaka 1300g, sałata lodowa 2 szt, sałata strzępiasta czerwona 1 szt, sałata strzępiasta zielona 1szt, pomidor 500g, cebula marynowana 200g, szczypiorek 3 szt, nać pietruszki 1 szt, ocet balsamiczny 500ml, woda 500ml, ocet winny biały / jabłkowy 50ml, miód 100ml, rozmaryn świeży 2 szt, oliwa z oliwek 100ml, sól, pieprz, bagietka pszenna 3 szt, masło 100g.

Kurczaka oczyścić, moczyć w roztworze 10% solanki ( 100g soli na 1000g zimnej wody) 15 min, osuszyć, ocet balsamiczny podgrzać w rondelku z wodą, dodać miód, rozmaryn, sól i pieprz, wrzucić filet (płyn ma go zakrywać), gotować na wolnym ogniu 5 min. Zostawić w zalewie do ostygnięcia, wykonać oliwę ziołową (oliwę z oliwek, sól, pieprz, nać pietruszki, szczypiorek, ocet biały zmiksować dokładnie w naczyniu, przyprawy dodajemy do smaku).

Sałatę opłukać, poszarpać, pomidora pokroić w kostkę, szczypiorek w słupki 5cm, dodać pozostałe składniki, wymieszać z oliwą ziołową, ułożyć na talerzu, na górę rozłożyć pokrojonego w cienkie plasterki wystudzonego kurczaka, podawać z bagietką.

Jeśli chodzi o sałatki – jest to moja ulubiona, często jest proponowana na warsztaty gotowania od podstaw.

Sałatka a’la Cezar

Składniki na 10 porcji:

Kurczak filet lub filet z indyka 800 g, boczek wędzony gotowany 400 g, majonez kielecki (chyba, że lubicie inny) 400g, parmezan 100g, czosnek 1 szt, limonka 1 szt, filety anchois 50g, masło klarowane 50g, masło 50g, chleb tostowy 300g, sałata lodowa / sałata rzymska 5 szt, śmietana 30% 50ml, pomidor 500g, szczypiorek 1 szt, sól, pieprz.

Kurczaka oczyścić, trzymać w 10% roztworze solankowym przez 15 min, po tym czasie osuszyć, przyprawić (oczywiście już bez soli) usmażyć na maśle klarowanym, boczek pokroić i upiec na chrupiąco, sałatę lodową/rzymską opłukać i potargać, pomidora pokroić w kostkę, szczypiorek pokroić na mniejsze odcinki, z masła, chleba tostowego i czosnku zrobić grzanki czosnkowe (chleb pokroić w kostkę, wymieszać z rozpuszczonym masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Z majonezu, czosnku, anchois, parmezanu, soku z limonki i śmietany 30% zrobić sos (zmiksować wszystko razem). Wymieszać wszystkie składniki, na górę położyć kurczaka i boczek.

Trzecia i ostania propozycja jest bardzo często wybieraną opcją podczas wieczorów panieńskich, które organizujemy w naszej krakowskiej szkole gotowania. Z powodzeniem będzie także smakować naszym komunijnym gościom.

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem w aromacie sosu grzybowego

Składniki na 10 porcji:

Polędwiczki wieprzowe 1900g, kurki mrożone lub inne mrożone grzyby 300g, czosnek 2 szt, szpinak świeży lub mrożony 1000g, śmietana 30% 200ml, parmezan 100g, sól, pieprz, rozmaryn, kminek, sok jabłkowy 500ml, bulion 110 ml

Roladka ziemniaczana:

Ziemniaki 2200g, mąka ziemniaczana 20g, sól, pieprz, boczek 100g krojony w kostkę, podsmażony, nać pietruszki 1 szt.

Polędwiczki oczyścić, marynować w soku jabłkowym, przypalonym rozmarynie i kminku. Nadziać farszem z podsmażonego na maśle szpinaku z czosnkiem i parmezanem.

Z kurek, czosnku w kostkę, rosołu i śmietany sporządzić sos, polędwiczkę obsmażyć z każdej strony, dociągnąć w piecu, rozgrzanym na 180 stopni ok 6-9 min, w zależności od lubianego stopnia wysmażenia.

Roladki z ziemniaków:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarła, trzymać w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć, przyprawić, dodać boczek, jaja i mąkę, zwinąć w roladki w folii przeźroczystej, gotować w piecu temp 90 stopni ok 45 min. wystudzić, pokroić, podsmażyć.

Podawać z sosem kurkowym i roladkami z ziemniaków, udekorowane świeżymi ziołami.

Życzymy wam wszystkiego smacznego i do zobaczenia na kursach gotowania po świętach:) Pozdrawiamy, zespół Warsztatu Qulinarnego ?

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia