8 czerwca 2021
Paweł Wojtyga
Autor
Paweł Wojtyga

Dodatki do grilla. O dodatkach grillowych słów kilka.

Każdemu amattorowi lub amatorce dań z grilla marzy się grill idealny. Najważniejsze pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć brzmi: „jak dogodzić naszym gościom”. Wszak letnie grillowanie to nasz sport narodowy. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na to jak ulepszyć nasze potrawy z grilla odpowiednimi dodatkami.

Na razie jednak ograniczymy się do podania kilku przepisów, które mogą umilić Wam grillowanie. Jeśli chodzi o pomysły na dania z grilla, opisywaliśmy je we wpisie Pięć marynat do mięsa na grilla.

Dodatki na grilla

Podczas kursów gotowania prowadzimy zajęcia z kuchni dietetycznej, tym razem zdecydowanie takie nie są. Poniżej podajemy przepis na solidną i kaloryczną sałatkę, która będzie stanowiła idealny dodatek do naszego dania z grilla, pozwoli nam ona przetrwać najbardziej srogiego grilla (jeśli chodzi o napoje wyskokowe 🙂

Sałatka bawarska na 10 porcji

Po pierwsze ziemniaki. Będziemy ich potzrebować około 2 kilogramy, obieramy je ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Aby przyspieszyć proces przygotowania naszego dodatku do grilla możemy ziemniaki pokroić w umiarkowaną kostkę i dopiero je gotować.

Kolejny składnik to boczek, używamy według go uznania. Ja osobiście wole boczek wędzony surowy, ze względu na jego mocniejszy aromat. Kroję go w kostkę i podsmażam na suchej patelni aż złapie ładny kolor. Resztę składników, również kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Dla lepszych doznań estetycznych możemy się postarać aby wszytskie składniki naszego dodatku do grilla były pokrojone w taką samą kostkę:

Reszta składników do sałatki:

boczek wędzony gotowany 500g

cebula czerwona 600 g

papryka świeża 600g

oliwa ziołowa 100 ml

kiełbasa podwawelska lub taka jaką preferujecie 300g

cukinia 400g

 masło 200g / opcjonalnie oliwa z oliwek       

Oliwa ziołowa: dodać wszelakie zielone miękkie zioła, podlać oliwą z oliwek (oliwy ma być mniej niż ziół, lecz ma się nam to swobodnie miksować). Miksujemy do uzyskania zielonej i gładkiej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem z białego wina, chyba że ocet jest Wam przykry. W takim wypadku można posiłkować się sokiem z cytryny. Jak to mawiamy na warsztatach z gotowania: „Ma wam to smakować, jeśli tak się stanie – to gościom też powinno”.

Drugi dodatek do grilla

Kolejna propozycja to restauracyjny klasyk. Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i ekonomiczna, więc można więcej funduszy przeznaczyć na zakup lepszej kiełbasy.

Sałatka Colesław

biała kapusta 2 szt.

marchewka 300g

majonez kielecki 300g

cebula 200g

sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy

nać pietruszki

sok z cytryny

Kapustę drobno pokroić, obrać marchew zetrzeć na tarce (grube oczka lub pokroić w drobne paski), cebulę pokroić w drobną kostkę, nać posiekać, wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku, sałatka jest gotowa po min. 1 godzinie.

Dla fanów kuchni bardziej fit majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Nie będzie to ten sam smak, ale nasze żyły nie będą błagać o litość 🙂

Trzeci dodatek do grilla.

Ostatnia propozycja to w gruncie rzeczy autonomiczne danie. Jest wykonywane podczas szkoleń z podstaw gotowania w naszej kulinarnej szkole. Kiedy organizujemy dłuższe grille lub ogniska, stawiamy garnek z gulaszem w garnku z gorącą wodą. Całość kładziemy na grillu lub w okolicy ogniska. Mała oczywista oczywistość: używamy garnków pozbawionych plastikowych elementów :). Takie danie pozostaje ciepłe kilka godzin i jest przeznaczone do samoobsługi.

Gulasz węgierski z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

karczek wieprzowy 1600 g

kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

marchew 200g

cebula 500g

piwo jasne 500ml

czosnek 2 szt.

rosół 300ml

masło 100g

mąka 100g

papryka świeża 300g

papryka mielona

mąka pszenna 200g

cytryna 200g

olej 300ml

chili / pieprz cayenne

kiszona kapusta 1000g

cukier puder

nać pietruszki 1 pęczek

marchew 1 szt.

oliwa z oliwek 50ml

sól / pieprz

Mięso oczyścić z tłustych powięzi, pokroić w grubą kostkę, obłożyć marchewką, cebulą czosnkiem, podlać piwem, posypać pieprzem i liściem laurowym i zostawić na 24h w lodówce, po czym mięso osuszyć. Podsmażyć na patelni z kminkiem, dodać warzywa z marynaty, rosół, kiedy mięso zmięknie zagęścić, doprawić do smaku. Kaszę ugotować dodać koncentrat, sól i pieprz, kapustę odcedzić, dodać kminek, sól, pieprz, cukier, olej, utartą marchewkę, podawać z gulaszem i pieczywem.

Dodatki do grilla podsumowanie

Jeśli chodzi o udanego grilla to najważniejsza jest cierpliwość, dobra temperatura i odpowiednie składniki.

Rodzaje dodatków i ich smak powinny podkeślać smak potraw, niegdy nie powinny ich tłamsić.

Ja osobiście wybieram zawsze prostotę w wyborze składników i przypraw.

Zwyczajowo życzymy smacznego i zapraszamy na szkolenia kucharskie i cukiernicze do naszej szkoły gotowania.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyZobacz szkolenia