Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Blog

    Dodatki do grilla. O dodatkach grillowych słów kilka.

    Każdemu amattorowi lub amatorce dań z grilla marzy się grill idealny. Najważniejsze pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć brzmi: „jak dogodzić naszym gościom”. Wszak letnie grillowanie to nasz sport narodowy. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na to jak ulepszyć nasze potrawy z grilla odpowiednimi dodatkami.

    Na razie jednak ograniczymy się do podania kilku przepisów, które mogą umilić Wam grillowanie. Jeśli chodzi o pomysły na dania z grilla, opisywaliśmy je we wpisie Pięć marynat do mięsa na grilla.

    Dodatki na grilla

    Podczas kursów gotowania prowadzimy zajęcia z kuchni dietetycznej, tym razem zdecydowanie takie nie są. Poniżej podajemy przepis na solidną i kaloryczną sałatkę, która będzie stanowiła idealny dodatek do naszego dania z grilla, pozwoli nam ona przetrwać najbardziej srogiego grilla (jeśli chodzi o napoje wyskokowe 🙂

    Sałatka bawarska na 10 porcji

    Po pierwsze ziemniaki. Będziemy ich potzrebować około 2 kilogramy, obieramy je ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Aby przyspieszyć proces przygotowania naszego dodatku do grilla możemy ziemniaki pokroić w umiarkowaną kostkę i dopiero je gotować.

    Kolejny składnik to boczek, używamy według go uznania. Ja osobiście wole boczek wędzony surowy, ze względu na jego mocniejszy aromat. Kroję go w kostkę i podsmażam na suchej patelni aż złapie ładny kolor. Resztę składników, również kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Dla lepszych doznań estetycznych możemy się postarać aby wszytskie składniki naszego dodatku do grilla były pokrojone w taką samą kostkę:

    Reszta składników do sałatki:

    boczek wędzony gotowany 500g

    cebula czerwona 600 g

    papryka świeża 600g

    oliwa ziołowa 100 ml

    kiełbasa podwawelska lub taka jaką preferujecie 300g

    cukinia 400g

     masło 200g / opcjonalnie oliwa z oliwek       

    Oliwa ziołowa: dodać wszelakie zielone miękkie zioła, podlać oliwą z oliwek (oliwy ma być mniej niż ziół, lecz ma się nam to swobodnie miksować). Miksujemy do uzyskania zielonej i gładkiej konsystencji. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem z białego wina, chyba że ocet jest Wam przykry. W takim wypadku można posiłkować się sokiem z cytryny. Jak to mawiamy na warsztatach z gotowania: „Ma wam to smakować, jeśli tak się stanie – to gościom też powinno”.

    Drugi dodatek do grilla

    Kolejna propozycja to restauracyjny klasyk. Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i ekonomiczna, więc można więcej funduszy przeznaczyć na zakup lepszej kiełbasy.

    Sałatka Colesław

    biała kapusta 2 szt.

    marchewka 300g

    majonez kielecki 300g

    cebula 200g

    sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy

    nać pietruszki

    sok z cytryny

    Kapustę drobno pokroić, obrać marchew zetrzeć na tarce (grube oczka lub pokroić w drobne paski), cebulę pokroić w drobną kostkę, nać posiekać, wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku, sałatka jest gotowa po min. 1 godzinie.

    Dla fanów kuchni bardziej fit majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Nie będzie to ten sam smak, ale nasze żyły nie będą błagać o litość 🙂

    Trzeci dodatek do grilla.

    Ostatnia propozycja to w gruncie rzeczy autonomiczne danie. Jest wykonywane podczas szkoleń z podstaw gotowania w naszej kulinarnej szkole. Kiedy organizujemy dłuższe grille lub ogniska, stawiamy garnek z gulaszem w garnku z gorącą wodą. Całość kładziemy na grillu lub w okolicy ogniska. Mała oczywista oczywistość: używamy garnków pozbawionych plastikowych elementów :). Takie danie pozostaje ciepłe kilka godzin i jest przeznaczone do samoobsługi.

    Gulasz węgierski z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

    karczek wieprzowy 1600 g

    kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

    marchew 200g

    cebula 500g

    piwo jasne 500ml

    czosnek 2 szt.

    rosół 300ml

    masło 100g

    mąka 100g

    papryka świeża 300g

    papryka mielona

    mąka pszenna 200g

    cytryna 200g

    olej 300ml

    chili / pieprz cayenne

    kiszona kapusta 1000g

    cukier puder

    nać pietruszki 1 pęczek

    marchew 1 szt.

    oliwa z oliwek 50ml

    sól / pieprz

    Mięso oczyścić z tłustych powięzi, pokroić w grubą kostkę, obłożyć marchewką, cebulą czosnkiem, podlać piwem, posypać pieprzem i liściem laurowym i zostawić na 24h w lodówce, po czym mięso osuszyć. Podsmażyć na patelni z kminkiem, dodać warzywa z marynaty, rosół, kiedy mięso zmięknie zagęścić, doprawić do smaku. Kaszę ugotować dodać koncentrat, sól i pieprz, kapustę odcedzić, dodać kminek, sól, pieprz, cukier, olej, utartą marchewkę, podawać z gulaszem i pieczywem.

    Dodatki do grilla podsumowanie

    Jeśli chodzi o udanego grilla to najważniejsza jest cierpliwość, dobra temperatura i odpowiednie składniki.

    Rodzaje dodatków i ich smak powinny podkeślać smak potraw, niegdy nie powinny ich tłamsić.

    Ja osobiście wybieram zawsze prostotę w wyborze składników i przypraw.

    Zwyczajowo życzymy smacznego i zapraszamy na szkolenia kucharskie i cukiernicze do naszej szkoły gotowania.