Jak zrobić, smaczne i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni?
Witam was w tym jakże smutnym czasie… Wakacje dobiegają końca. Noce robią się coraz chłodniejsze. Wkrótce dołączą do nich dni. Liście zaczną spadać i powoli będziemy przygotowywać się do świąt. Zasmuciłem wystarczająco?
: )
Prowadząc kursy gotowania zauważyłem, że czas ostatnio mocno się „prasuje”. Można użyć też w zasadzie bardziej wyrafinowanej kucharskiej metafory: „czas odparowuje” ?. Widzę to także po moich znajomych. Dziś wieczór panieński, jutro ślub wraz z weselem, później chrzciny, komunie i tak dalej. Nie wiadomo, kiedy to wszystko mija.
Nie znam lepszego sposobu na spędzanie czasu, niż spędzanie go przy jedzeniu ? Raz, że wierzę w to solennie, dwa – moja managerka kazała mi to napisać, bo bardziej chwyta za serce 😛
Z myślą o przyszłych adeptkach i adeptach kursów nauki gotowania w Krakowie podsyłam wam kilka przepisów na chłodniejsze dni.
Kaczka nadziewana orzechami z musem jabłkowo selerowym
Kaczka w całości 3szt
orzechy włoskie 200g
Jabłko 8szt
majeranek
czosnek
ziemniaki 1000g
seler 500g
nać pietruszki 1 szt.
sól
pieprz
masło 200g
sos porto:
porto 700ml
cebula czerwona 400g
bulion 200ml
marchew 50g
Od czego zacząć przygotowanie kaczki pieczonej?
Kaczkę oczyścić, opalić resztki piór, odciąć kuper i skrzydełka na łączeniu, nadziać pokrojonymi jabłkami, wymieszanymi z majerankiem, solą i pieprzem, z wierzchu natrzeć solą, pieprzem, majerankiem masłem i czosnkiem, piec w 135 stopniach 1,30h na kg kaczki (do miękkości).
Podczas kursów gotowania pokazujemy, iż kuperek zawiera gruczoły, które są niesmaczne, wręcz gorzkie. Jeśli ktoś jest amatorem/ką gorzkich kuperków, życzymy smacznego, w innym wypadku je usuwamy. Z majerankiem nie powinniśmy przesadzać, ponieważ zbyt duża jego ilość może również powodować dużą gorycz potrawy. Miękkość sprawdzamy poprzez nakłucie udka wykałaczką. Jeśli powyższe narzędzie wchodzi w mięso bez problemu, wtedy kaczka jest gotowa. Niska temperatura pieczenia pozwala na wyciągnięcie maksimum smaku i soczystości z mięsa. Jeśli wolicie jednak temperaturę wyższą, wtedy zmniejszamy czas i pilnujemy, aby nasza pieczona kaczka była cały czas polewana tłuszczem i sokami z pieczenia.
Kolejna propozycja jest mocno solidną i rozgrzewającą zupą kremem. Również w sam raz na chłodniejsze dni i wieczory. W dzisiejszym wpisie amatorki i amatorzy słodkości nie znajdą zbyt wiele. Zapraszamy was do słodkich wpisów lub na nasze kursy cukiernicze ?
Krem z pieczonego czosnku z grzankami ziołowymi
czosnek 1000g
cebula 800g
marchew 500g
seler 400g
ser żółty 250g
bulion 1000ml
chleb tostowy 1 szt.
masło 200g
mąka pszenna 200g
pesto ziołowe:
bazylia, szczypiorek, nać, 300g
oliwa z oliwek 100ml
ocet winny biały 20ml
sól
Czas przygotować aromatyczny krem z czosnku pieczonego.
Czosnek obrać, upiec na złoto w piekarniku w temperaturze w okolicach 180°c około 15 min (do miękkości). Kiedy wystygnie, przecinamy go na pół i wyciskamy. W przypadku, kiedy zapiekamy czosnek obrany – zmniejszamy temperaturę, a wydłużamy czas.
Jeśli przypalimy czosnek, będzie wtedy gorzki. Warzywa obrać, pokroić, podsmażyć, ugotować z bulionem do miękkości, zmiksować przetrzeć przez sito, doprawić. Podawać z grzankami ziołowymi, posypane serem żółtym i posiekaną nacią. Dla osób, które dopiero zaczynają naukę gotowania, polecam, aby zostawić kilka ząbków czosnku i pokroić go w paski. Będzie on świetną dekoracją dla naszej potrawy.
Trzecia propozycja to krem idealny na Halloween, czy Wszystkich Świętych jak kto woli ? Polecam użycie dyni piżmowej lub hokkaido. Są one mięsiste i łatwe w obróbce termicznej.
Krem dyniowy z kardamonem i pomarańczą na 10 porcji
dynia świeża 5000g / mrożona 3000g
pomarańcze 300g
marchew 200g
cebula 300g
bulion 1500ml
pestki dyni 100g
kardamon
sól, pieprz
śmietana 18% 400ml
masło 200g
Jak przygotować krem z pieczonej dyni?
Warzywa obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, gotować w bulionie do miękkości, zmiksować, doprawić, dodać sok z pomarańczy i sparzoną skórkę z pomarańczy, podawać z prażonymi pestkami dyni i śmietaną.
Jest to szybki i łatwy przepis, pamiętajmy o tym, że dynia sama w sobie nie ma wyrazistych aromatów, dlatego musimy jej pomóc. Jak to mawiamy na szkoleniach kucharskich: „doprawiamy tak aby czuć każdy wymagany smak i aby nam smakowało. Wtedy mamy dużą pewność, że posmakuje także osobom, dla których ta potrawa powstała”.
Jakie potrawy przygotować na chłodniejsze dni? – podsumowanie.
Aura jesienno-zimowa nastraja do zmiany menu na potrawy o wyższej kaloryczności. Człowiek przestawia się na przyjmowanie wiekszej ilości kalorii, co niektórzy naukowcy wiążą z pra przyzwyczajeniami z czasów, kiedy człowiek musiał solidnie przygotować się do nadchodzących zimnych dni. Powyższe dania są moimi sztandarowymi pozycjami jeśli chodzi o początek chłodnego sezonu. Pamietajmy aby produkty i składniki były możliwie jak najlepszej jakości, przełoży się to na smak naszego dania. Nie musimy się lękać doprawiania, potrawy powinny smakować, aby przede wszystkim zachwycały nas. Jeśli osiągniemy ten cel, to nasi goście również będą oczarowani naszym kunsztem.
Życzymy jak zwykle smacznego i zapraszamy na nasze kursy z podstaw gotowania i warsztaty cukiernicze.