Warsztat Qulinarny
Warsztat Qulinarny powstał w wyniku połączenia miłości do gotowania, ciągłej chęci zgłębiania meandrów gastronomii oraz nieodpartej potrzeby dzielenia się posiadaną przeze mnie wiedzą z innymi ludźmi.Inspiracją do jego założenia stały się sugestie znajomych, których pytania o rady dotyczące gotowania stały się dla mnie niemalże codziennością. Ich udzielanie okazało się dostarczać wiele radości, zaś wyniki – satysfakcji.
Czy uczeń może przerosnąć mistrza? Warto sprawdzić.
Misja warsztatu i cele
Misją Warsztatu Qulinarnego jest przekazywanie szeroko pojętej wiedzy kulinarnej popartej ponad 20-letnim doświadczeniem w pracy zawodowej oraz pokazanie, że gotowanie to nie tylko prawdziwa sztuka, ale i zabawa.Dwie dekady to okres, który pozwolił mi zgłębić tajniki kuchni z różnych zakątków świata, techniki przygotowywania i serwowania dań, a także praktyczne możliwości łączenia tej wiedzy z pokrewnymi dziedzinami, takimi jak sommelierstwo, baristyka, kelnerstwo czy carving.
O mnie
Paweł Wojtyga
Kucharz, szef kuchni, szkoleniowiec, sędzia konkursów kulinarnych, założyciel Warsztatu Qulinarnego.
„Do szkoły gastronomicznej zostałem pchnięty niespełnionymi marzeniami ojca, szybko też okazało się , że w branży gastronomicznej odnajduję się doskonale.Doświadczenie zawodowe zdobywałem, gotując w wielu renomowanych restauracjach jak: La Fontaine, Cafe Oranżeria w hotelu Kossak, restauracja Rozmaryn w hotelu Sympozjum i Szara na krakowskim Rynku. Szlify kucharskie zdobywałem także w Skandynawskich restauracjach: Quality Hotel Ekoxen w Linköping i Messa w Åtvidaberg. Po powrocie pracowałem jako kucharz zmianowy, później sous chef w 5 gwiazdkowym hotelu Piast w Krakowie. Po kilku latach zostałem szefem kuchni w restauracji Zielona Kuchnia; następnym krokiem była pomoc w stworzeniu od postaw restauracji „Galicja po kolei” i objęcie tam stanowiska szefa kuchni. Ostatnie kilka lat spędziłem jako szef kuchni i szkoleniowiec. W moim przekazywaniu wiedzy nie brakuje szczypty humoru, znajdziecie w nim ogrom cierpliwości i profesjonalizmu, a gotowanie – zamiast wyzwaniem – będzie dla Was świetną zabawą.”
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia portugalska
Makarony
Burgery wołowe & wege
Pizza
Sushi
Kuchnia francuska
Kuchnia meksykańska
Polish cuisine cooking classes
Kurs cukierniczy pierwszego stopnia
Warsztaty cukiernicze – bezy i makaroniki
Warsztaty cukiernicze – desery restauracyjne
Steki wołowe – warsztaty
Kurs „kucharski” – część pierwsza
Kurs „kucharski” – część druga
Podstawy gotowania – kurs wekendowy
Kurs „kucharski” – menu wegańskie
Kuchnia molekularna
M(i)ęskie zajęcia z sezonowaną wołowiną
Kuchnia wegańska
Warsztaty z dekoracji potraw
Kuchnia włoska
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska II
Pierogi