Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Kurs kucharski – menu część pierwsza

    dla początkujących i zaawansowanych

    Terminarz szkoleń

      styczeń
    • Kurs kucharski menu część pierwsza - 17-21.01.2022

      Rozpoczęcie: 17 stycznia 2022, 08:00

      Zakończenie: 21 stycznia 2022, 15:00

      1600zł
    • marzec
    • Kurs kucharski menu część pierwsza - 07-11.03.2022

      Rozpoczęcie: 7 marca 2022, 08:00

      Zakończenie: 11 marca 2022, 15:00

      1600zł

    O szkoleniu

    Szkolenie Kucharskie pozwala zgłębić tajniki tworzenia i komponowania potraw.

    Kurs jest skomponowany z codziennych bloków poświęconych zarówno zagadnieniom teoretycznym jak i praktycznym.

    Podczas paneli praktycznych uczestnicy pod moim czujnym okiem samodzielnie wykonują potrawy od początku do końca, po czym każda potrawa jest prezentowana na talerzu i profesjonalnie dekorowana z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej.

    Każdy dzień szkolenia zaczyna się od wstępu teoretycznego, podczas którego omawiany jest plan działania na dany dzień.
    Następnie rozpoczyna się panel praktyczny gdzie w trakcie gotowania poruszane są tematy z dziedziny HACCP, dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej.

    Zajęcia odbywają się w pełni wyposażonej kuchni szkoleniowej.
    Każda stworzona potrawa jest wykonana przez uczestników zajęć od początku do końca.

    Informacje

    Prowadzący: Paweł Wojtyga

    Ilość godzin zegarowych: 30
    Ilość godzin szkoleniowych: 40

    Miejsce szkolenia:
    Gen. Leopolda Okulickiego 51 / lokal 282
    31-637 Kraków

    Po zakończeniu zajęć uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia kursu gotowania.

    Wymagania

    Ukończone 16 lat.

    Program szkolenia

    Poniedziałek
    • Organizacja pracy na kuchni
    • Podstawowe zasady GMP, GHP i HACCP
    • Praktyczne zajęcia z gotowania - przystawki
    • Sporządzanie dań głównych i dodatków
    • Komponowanie gotowych dań
    • Omówienie dnia pierwszego
    Wtorek
    • Inżynieria kart menu
    • Różnica między marżą a food costem
    • Zasady tworzenia receptur
    • Przygotowywanie potraw zgodnie z recepturami
    • Dekorowanie i konsumpcja dań
    • Omówienie dnia pracy
    Środa
    • Kuchenna nomenklatura i nazewnictwo
    • Sposoby przechowywania żywności według zasad GHP
    • Przygotowywanie dań głównych i deserów
    • Degustacja dań
    • Omówienie sposobów dekorowania potraw
    Czwartek
    • Techniki krojenia
    • Dbanie o noże i sposoby ich ostrzenia
    • Dalsze, niezmordowane gotowanie
    • Nowoczesne dodatki i sposoby dekoracji potraw
    • Degustacje i omówienie wykonanych potraw
    Piątek
    • Zasady łączenia potraw z napojami
    • Podsumowanie technik kulinarnych, wykorzystanych w dniach poprzednich
    • Przygotowywanie potraw z zachowaniem sposobów poznanych na zajęciach
    • Omówienie postępów poczynionych w trakcie trwania szkolenia
    • Zakończenie ( dla chętnych odśpiewanie piosenki "Time to say goodbye..." :)

    Przykładowe menu

    Informacje dodatkowe

    Na każdych zajęciach w Warsztacie Qulinarnym kursanci mają obowiązek się dobrze bawić, eksperymentować z potrawami
    i smakami, oraz co najważniejsze
     próbować wszystkich potraw, które wyjdą spod naszych rąk.

    Jak się zapisać?

    Sposób 1

    Za pomocą terminarza szkoleń

    1. Poniżej znajduje się terminarz szkoleń, wybierz kurs z dogodnym dla Ciebie terminem i kliknij „zapisz się”.
    2. Na stronie wybranego kursu wybierz ilość miejsc które chcesz zarezerwować i kliknij przycisk „Dodaj do koszyka”.
    3. Uzupełnij formularz rezerwacji.
    4. Wpłać zadatek lub pełną kwotę.

    Sposób 2

    Bezpośrednio

    Skontaktuj się bezpośrednio:

    E-mail: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Telefon: 

    +48 662311637

    +48 507771680

    Terminarz szkoleń