Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

Kurs kucharski – menu część pierwsza

dla początkujących i zaawansowanych

O szkoleniu

Szkolenie Kucharskie pozwala zgłębić tajniki tworzenia i komponowania potraw.

Kurs jest skomponowany z codziennych bloków poświęconych zarówno zagadnieniom teoretycznym jak i praktycznym.

Podczas paneli praktycznych uczestnicy pod moim czujnym okiem samodzielnie wykonują potrawy od początku do końca, po czym każda potrawa jest prezentowana na talerzu i profesjonalnie dekorowana z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej.

Każdy dzień szkolenia zaczyna się od wstępu teoretycznego, podczas którego omawiany jest plan działania na dany dzień.
Następnie rozpoczyna się panel praktyczny gdzie w trakcie gotowania poruszane są tematy z dziedziny HACCP, dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej.

Zajęcia odbywają się w pełni wyposażonej kuchni szkoleniowej.
Każda stworzona potrawa jest wykonana przez uczestników zajęć od początku do końca.

Informacje

Prowadzący: Paweł Wojtyga

Ilość godzin zegarowych: 30
Ilość godzin szkoleniowych: 40

Zajęcia odbywają się w godzinach: 8:00 - 15:00

Miejsce szkolenia:
Gen. Leopolda Okulickiego 51 / lokal 282
31-637 Kraków

Po zakończeniu zajęć uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia kursu gotowania.

Wymagania

Ukończone 16 lat.

Program szkolenia

Poniedziałek
  • Organizacja pracy na kuchni
  • Podstawowe zasady GMP, GHP i HACCP
  • Praktyczne zajęcia z gotowania - przystawki
  • Sporządzanie dań głównych i dodatków
  • Komponowanie gotowych dań
  • Omówienie dnia pierwszego
Wtorek
  • Inżynieria kart menu
  • Różnica między marżą a food costem
  • Zasady tworzenia receptur
  • Przygotowywanie potraw zgodnie z recepturami
  • Dekorowanie i konsumpcja dań
  • Omówienie dnia pracy
Środa
  • Kuchenna nomenklatura i nazewnictwo
  • Sposoby przechowywania żywności według zasad GHP
  • Przygotowywanie dań głównych i deserów
  • Degustacja dań
  • Omówienie sposobów dekorowania potraw
Czwartek
  • Techniki krojenia
  • Dbanie o noże i sposoby ich ostrzenia
  • Dalsze, niezmordowane gotowanie
  • Nowoczesne dodatki i sposoby dekoracji potraw
  • Degustacje i omówienie wykonanych potraw
Piątek
  • Zasady łączenia potraw z napojami
  • Podsumowanie technik kulinarnych, wykorzystanych w dniach poprzednich
  • Przygotowywanie potraw z zachowaniem sposobów poznanych na zajęciach
  • Omówienie postępów poczynionych w trakcie trwania szkolenia
  • Zakończenie ( dla chętnych odśpiewanie piosenki "Time to say goodbye..." :)

Przykładowe menu

Informacje dodatkowe

Na każdych zajęciach w Warsztacie Qulinarnym kursanci mają obowiązek się dobrze bawić, eksperymentować z potrawami
i smakami, oraz co najważniejsze
 próbować wszystkich potraw, które wyjdą spod naszych rąk.

Jak się zapisać?

Sposób 1

Za pomocą terminarza szkoleń

  1. Poniżej znajduje się terminarz szkoleń, wybierz kurs z dogodnym dla Ciebie terminem i kliknij „zapisz się”.
  2. Na stronie wybranego kursu wybierz ilość miejsc które chcesz zarezerwować i kliknij przycisk „Dodaj do koszyka”.
  3. Uzupełnij formularz rezerwacji.
  4. Wpłać zadatek lub pełną kwotę.

Sposób 2

Bezpośrednio

Skontaktuj się bezpośrednio:

E-mail: kontakt@warsztatqulinarny.pl

Telefon: 

+48 662311637

+48 662311721

Terminarz szkoleń

Styczeń

Kurs kucharski menu część pierwsza - 06.01.2020

Rozpoczęcie: 6 stycznia 2020, 08:00

Zakończenie: 10 stycznia 2020, 15:00

1250zł
Luty

Kurs kucharski menu część pierwsza - 17.02.2020

Rozpoczęcie: 17 lutego 2020, 08:00

Zakończenie: 21 lutego 2020, 15:00

1250zł
Marzec

Kurs kucharski menu część pierwsza - 16.03.2020

Rozpoczęcie: 16 marca 2020, 08:00

Zakończenie: 20 marca 2020, 15:00

1250zł
Kwiecień

Kurs kucharski menu część pierwsza - 13.04.2020

Rozpoczęcie: 13 kwietnia 2020, 08:00

Zakończenie: 17 kwietnia 2020, 15:00

1250zł
Maj

Kurs kucharski menu część pierwsza - 18.05.2020

Rozpoczęcie: 18 maja 2020, 08:00

Zakończenie: 22 maja 2020, 15:00

1250zł
Czerwiec

Kurs kucharski menu część pierwsza - 15.06.2020

Rozpoczęcie: 15 czerwca 2020, 08:00

Zakończenie: 19 czerwca 2020, 15:00

1250zł