Kuchnia molekularna 11.02.2024

Rozpoczęcie: 11 lutego 2024, 09:00
Zakończenie: 11 lutego 2024, 15:00
Miejsce szkolenia: ul. Okulickiego 51 lokal 282,
31-637 Kraków
Telefon kontaktowy: +48 662 311 637

590,00 

Dostępne miejsca: 4

Kategoria:

Opis

Ten typ kuchni to gotowanie, połączone z wiedzą naukową na temat składników, produktów i ich struktury. Jej głównym celem jest otrzymywanie smaków w ich „czystej” postaci, za pomocą ekstrahowania z wyłącznie naturalnych składników, przy czym zakres smaków i możliwość ogranicza wyłącznie… Nasza wyobraźnia ?

Wymaga ona niezwykłej precyzji, ponieważ czasem różnica grama niweczy cały nasz wysiłek.

Wykorzystuje się w niej tekstury – każda z nich spełnia inne zadanie. Wyróżnia się następujące rodzaje: tekstura emulsyfikująca – stosowana do musów, tekstura żelfikująca – do żelek, tekstura sferyfikacyjna – szczególnie u nas wykorzystywana.

Jeśli chcecie poczuć się jak w małym laboratorium i dowiedzieć się, jak powstaje przezroczysta zupa pomidorowa, a także o innych tajnikach kuchni molekularnej – zapraszamy na nasze szkolenie!