W kuchni Gruzji można odnaleźć wpływy wielu kultur, a zwłaszcza Orientu. Kuchnia zajmuje ważne miejsce w kulturze i sercach Gruzinów, a ich narodowe potrawy to prawdziwe bogactwo smaków. Łagodny klimat i żyzne ziemie dostarczają owoców i warzyw, z których komponowane są pyszne potrawy.
Gruzja to kraj górzysty, położony nad Morzem Czarnym. Trudne ukształtowanie terenu, duże zróżnicowanie etniczne i klimatyczne ma odzwierciedlenie w kulturze kulinarnej – albowiem nie ma jednej kuchni gruzińskiej, są za to różnorodne kuchnie regionalne. Mimo, że niektóre potrawy są wspólne dla całej Gruzji, ich lokalne warianty znacznie się między różnią: składem i formą podania.
Największą popularność na świecie zyskuje jednak gruzińskie wino. Na naszych warsztatach będą Państwo mieli okazję skosztować wina ze szczepu saperavi.
Oferujemy Państwu w menu naszych zajęć chaczapuri adżarskie, chinkali z wołowiną lub baraniną, a także baklavę.