Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Blog

    Blog

    Klasyczne dania kuchni francuskiej

    Dania kuchni francuskiej W dzisiejszym wpisie na temat podstaw gotowania przeniesiemy się do Francji. Kuchnia francuska jest bowiem w zasadzie kuchnią – matką Europy. Wiąże się to z faktem, że w wiekach średnich każdy władca lub władczyni musieli mieć na swoim dworze kucharza z kraju powyżej. Po pierwsze – aby ich kuchnia jawiła się mniej […]

    Trzy przystawki na imprezę.

    W życiu każdego człowieka nadchodzi ten czas, kiedy trzeba zaprosić znajomych, lub rodzinę do siebie. Wychodząc na przeciw w poniższych strofach prezentujemy nasze pomysły na przystawki imprezowe. Można oczywiście też wspólnie skoczyć na grzyby, a później coś z tego wspólnie przygotwać : ) Jeśli chodzi o grzyby, są one nieodzownym składnikiem poniższego dania. Klasyczny tatar […]

    Trzy lekkie dania na lato.

    Lato trafiło się wyjątkowo upalne. Wierzę, że będzie trzymało poziom – oczywiście ten z czerwca, nie maja. Korzystając z pogody, opiszemy dziś lekkie potrawy: ponieważ podczas upału apetyt się zmniejsza. Jeśli chodzi o lekką kuchnię, możemy czerpać wręcz garściami z kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Opierają się one głównie na dużej ilości warzyw i nutce pikanterii. […]

    Przepisy na: letnie desery.

    Ponieważ w naszej krakowskiej szkole gotowania postanowiliśmy wprowadzić słodkie akcenty w postaci kursu cukierniczego pierwszego stopnia, dzisiejszy wpis będzie dedykowany deserom. Zaczniemy od klasyki, jaką jest podstawowy deser „crepes suzette”. Często pojawia się w menu, jeśli chodzi o podstawy gotowania oraz szkolenia cukiernicze. Jest to deser trywialnie prosty w wykonaniu. Należy jedynie zwracać szczególną uwagę […]

    Dodatki do grilla. O dodatkach grillowych słów kilka.

    Każdemu amattorowi lub amatorce dań z grilla marzy się grill idealny. Najważniejsze pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć brzmi: „jak dogodzić naszym gościom”. Wszak letnie grillowanie to nasz sport narodowy. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na to jak ulepszyć nasze potrawy z grilla odpowiednimi dodatkami. Na razie jednak ograniczymy się do podania kilku przepisów, które mogą […]

    Ciemna strona gastro – XX, jak również ostatnia.

    Witam szóstkę naszych stałych czytelników, przez dziewiętnaście części dzielnie dotrzymywaliście nam towarzystwa. Czas na dwudziestą, a zarazem ostatnią część. Pisaliśmy już o wieczorach panieńskich. Dostało się także weselnikom, kelnerom, kucharzom, szefom kuchni, managerom gastronomii i właścicielom. Pozdrawiam was czule i dziękuję za materiały do całej serii wpisów ? Faktem jest, że dzięki moim memuarom będę […]

    Trzy przepisy kuchni francuskiej

    W dzisiejszej odsłonie blogowej szkoły gotowania zajmiemy się potrawami kuchni francuskiej. Każdy kucharz powinien znać przepisy powyższej kuchni, ponieważ podstawy tworzenia posiłków wywodzą się właśnie z niej. Naukę gotowania zaczynamy od bulionów, sosów które są dziedzictwem kuchni francuskiej. Tak więc Avanti! – przepraszam za moją łacinę 😛 Klasyczna francuska zupa cebulowa Przepis dla dziesięciu osób. […]

    Ciemna strona gastronomii cz XIX

    W dzisiejszej odsłonie poznęcam się troszkę nad „doradcami smaku”. Ostatnio w naszej krakowskiej szkole gotowania organizowaliśmy wieczór panieński. Panie przyszły wystrojone w różki i (jak na wieczór panieński przystało) były w szampańskim nastroju. Przyszła pani młoda poruszyła ważną dla mnie kwestię, czyli problem menu podczas wesela. Jestem na tym punkcie niezwykle wyczulony, więc zwyczajowo, słysząc, […]

    Pomysły na dania po ciężkim długim weekendzie

    Mam nadzieję, że wekend majowy rozpieszczał pogodą i temperaturą. Mam jedynie nadzieję, że rozpieścił Was pod względem szeroko pojętego grillowania. Przepisy na marynaty do dań z grilla podawaliśmy przy okazji wpisu o tym samym tytule <LINK> Czas nieco odpocząć od ciężkiego jedzenia. W dzisiejszym wpisie podamy kilka przepisów na lżejsze dania. Chętnych, aby jeść lżej, […]

    Ciemna strona gastronomii cz XVIII

    Jako, że organizujemy w naszej szkole gotowania wieczory panieńskie, ich naturalną konsekwencją jest ślub i wesele ?. Niedługo (na co mam nadzieję i jak podejrzewam – cała gastronomia również) wesela ruszą z kopyta. Nie wątpię, że będą wprowadzane coraz to „logiczniejsze” zabezpieczenia i obostrzenia. Organizatorzy weselni wraz z Państwem młodym na pewno sobie dadzą z […]