Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Blog

    Blog

    Dodatki do grilla. O dodatkach grillowych słów kilka.

    Każdemu amattorowi lub amatorce dań z grilla marzy się grill idealny. Najważniejsze pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć brzmi: „jak dogodzić naszym gościom”. Wszak letnie grillowanie to nasz sport narodowy. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na to jak ulepszyć nasze potrawy z grilla odpowiednimi dodatkami. Na razie jednak ograniczymy się do podania kilku przepisów, które mogą […]

    Ciemna strona gastro – XX, jak również ostatnia.

    Witam szóstkę naszych stałych czytelników, przez dziewiętnaście części dzielnie dotrzymywaliście nam towarzystwa. Czas na dwudziestą, a zarazem ostatnią część. Pisaliśmy już o wieczorach panieńskich. Dostało się także weselnikom, kelnerom, kucharzom, szefom kuchni, managerom gastronomii i właścicielom. Pozdrawiam was czule i dziękuję za materiały do całej serii wpisów ? Faktem jest, że dzięki moim memuarom będę […]

    Trzy przepisy kuchni francuskiej

    W dzisiejszej odsłonie blogowej szkoły gotowania zajmiemy się potrawami kuchni francuskiej. Każdy kucharz powinien znać przepisy powyższej kuchni, ponieważ podstawy tworzenia posiłków wywodzą się właśnie z niej. Naukę gotowania zaczynamy od bulionów, sosów które są dziedzictwem kuchni francuskiej. Tak więc Avanti! – przepraszam za moją łacinę 😛 Klasyczna francuska zupa cebulowa Przepis dla dziesięciu osób. […]

    Ciemna strona gastronomii cz XIX

    W dzisiejszej odsłonie poznęcam się troszkę nad „doradcami smaku”. Ostatnio w naszej krakowskiej szkole gotowania organizowaliśmy wieczór panieński. Panie przyszły wystrojone w różki i (jak na wieczór panieński przystało) były w szampańskim nastroju. Przyszła pani młoda poruszyła ważną dla mnie kwestię, czyli problem menu podczas wesela. Jestem na tym punkcie niezwykle wyczulony, więc zwyczajowo, słysząc, […]

    Pomysły na dania po ciężkim długim weekendzie

    Mam nadzieję, że wekend majowy rozpieszczał pogodą i temperaturą. Mam jedynie nadzieję, że rozpieścił Was pod względem szeroko pojętego grillowania. Przepisy na marynaty do dań z grilla podawaliśmy przy okazji wpisu o tym samym tytule <LINK> Czas nieco odpocząć od ciężkiego jedzenia. W dzisiejszym wpisie podamy kilka przepisów na lżejsze dania. Chętnych, aby jeść lżej, […]

    Ciemna strona gastronomii cz XVIII

    Jako, że organizujemy w naszej szkole gotowania wieczory panieńskie, ich naturalną konsekwencją jest ślub i wesele ?. Niedługo (na co mam nadzieję i jak podejrzewam – cała gastronomia również) wesela ruszą z kopyta. Nie wątpię, że będą wprowadzane coraz to „logiczniejsze” zabezpieczenia i obostrzenia. Organizatorzy weselni wraz z Państwem młodym na pewno sobie dadzą z […]

    Przepisy na dania sezonowe

    Patrząc za okno zastanawiam się, gdzie ta wiosna umknęła… W dzień deszcz i wiatr, w nocy na minusie. Trzeba spać w reformach, bo inaczej może człowieka zawiać ? Ale cóż tu dużo mówić, sezon wiosenny został otwarty. Nawet raz udało mi się pogrzebać w ogródku i zasadzić kilka warzyw. Swoją drogą, mam nadzieję, że kiedyś […]

    Ciemna strona gastronomii cz XVII

    Witam Was, niestrudzeni czytelnicy naszych mrocznych kuchennych opowieści ? W dzisiejszym odcinku opowiemy o kucharsko – kelnerskich zażyłościach i o tym, jak daleko można się posunąć w przypadku, kiedy ktoś nadepnie nam na przysłowiowy odcisk. Podczas mojej pracy w większości przypadków starałem się być oceanem spokoju. Każdą sytuację kalkulowałem na chłodno i starałem się z […]

    Kilka pomysłów na dania komunijne.

    Witajcie po świętach 🙂 Wierzę, że każdy z Was jest mega przejedzony i przybyło Wam trochę w pasie 🙂 Jeśli w przypadku świąt Bożego Narodzenia można przyjąć, że na ekranach pojawi się Kevin albo historie o Mikołaju, to w Wielkanoc pewnikiem jest klasyka, czyli Ogniem i Mieczem wraz z Panem Wołodyjowskim. Można śmiało przyjąć, że […]

    Ciemna strona gastronomii cz XVI

    Myślę, że każdemu w życiu zdarzają się wpadki, zapomnienia mniejsze i większe, oraz straszliwe klapy. Czasem też funkcjonuje tak zwane prawo Murphy’ego – jeśli coś ma szansę się popsuć, z całą pewnością się to stanie. Na kanwie owych przemyśleń postanowiłam opisać pięć żelaznych zasad gastronomii – czyli sytuacje, które mają miejsce niekiedy w nawet najbardziej […]