Napisz do nas

Email: kontakt@warsztatqulinarny.pl

    Blog

    Blog

    Dania świąteczne na 2022 rok :)

    Tym, którzy myślą „JUŻ NIEDŁUGO ŚWIĘTA!!! Nie mam pomysłu na świąteczny obiad!” Warsztat Qulinarny rusza na odsiecz – mamy dla Was pomysły na przyszły rok 😊 W 2021 już za późno, aby się załapać na nasze warsztaty kulinarne z nauki gotowania, ale nie jest jeszcze za późno, aby przeczytać inspiracje na poniższe potrawy z wołowiny […]

    Trzy przepisy na zimowe dni.

    Dzisiejszy wpis dedykuję zimowym potrawom. Robi się już coraz chłodniej, dlatego powinniśmy zmienić nasze kulinarne kreacje na bardziej kaloryczne i solidne. Pierwszą propozycją jest danie, które zachwycało swoim smakiem niejedną uczestniczkę wieczorów panieńskich, organizowanych w naszej krakowskiej szkole gotowania. Jest to danie solidne, którym swobodnie można się najeść. Podczas szkoleń z gotowania zawsze podkreślamy fakt, […]

    Trzy pomysły na trzy przepisy.

    Tytuł wziął się stąd, że nie za bardzo wiem, jak skategoryzować poniższe przepisy, zaczerpnięte z przeróżnych kursów gotowania. Na usprawiedliwienie dodam, że w Internecie roi się od trzech przepisów na to, pięciu przepisów na tamto i dziesięciu najlepszych przepisów z tego tam. Pierwsza potrawa to receptura ze szkoleń z podstaw gotowania na temat kuchni śródziemnomorskiej. […]

    Trzy przepisy na jesienne desery.

    Poniżej podsyłamy pomysły na trzy jesienne desery. Dzisiejszy przepis dedykujemy osobom, które uwielbiają słodkości. Okazja jest dobra, ponieważ zbliża się termin kolejnego kursu cukierniczego pierwszego stopnia w Warsztacie Qulinarnym. Dla osób, które nie będą mogły dotrzeć na nasze szkolenie cukiernicze, przygotowałem trzy przepisy, które pozwolą zajeść smutek związany z powyższym. Poniższy przepis nie jest może […]

    Urodzinowe przystawki.

    W dzisiejszym wpisie zajmiemy się pomysłami na przystawki imprezowe. Powód jest prosty – każdy z nas się kiedyś urodził ? Jeśli nie obchodzimy urodzin, to zapewne honorujemy imieniny. Wraz z taką okazją pasowałoby coś chlapnąć na obie nóżki? Podstawą jest także dobre przygotowanie podkładu. Jeśli nie macie pomysłu czym by tu zaskoczyć Waszych gości, drodzy […]

    Dania na chłodniejsze dni.

    Jak zrobić, smaczne i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni? Witam was w tym jakże smutnym czasie… Wakacje dobiegają końca. Noce robią się coraz chłodniejsze. Wkrótce dołączą do nich dni. Liście zaczną spadać i powoli będziemy przygotowywać się do świąt. Zasmuciłem wystarczająco? : ) Prowadząc kursy gotowania zauważyłem, że czas ostatnio mocno się „prasuje”. Można użyć […]

    Klasyczne dania kuchni francuskiej

    Dania kuchni francuskiej W dzisiejszym wpisie na temat podstaw gotowania przeniesiemy się do Francji. Kuchnia francuska jest bowiem w zasadzie kuchnią – matką Europy. Wiąże się to z faktem, że w wiekach średnich każdy władca lub władczyni musieli mieć na swoim dworze kucharza z kraju powyżej. Po pierwsze – aby ich kuchnia jawiła się mniej […]

    Trzy przystawki na imprezę.

    W życiu każdego człowieka nadchodzi ten czas, kiedy trzeba zaprosić znajomych, lub rodzinę do siebie. Wychodząc na przeciw w poniższych strofach prezentujemy nasze pomysły na przystawki imprezowe. Można oczywiście też wspólnie skoczyć na grzyby, a później coś z tego wspólnie przygotwać : ) Jeśli chodzi o grzyby, są one nieodzownym składnikiem poniższego dania. Klasyczny tatar […]

    Trzy lekkie dania na lato.

    Lato trafiło się wyjątkowo upalne. Wierzę, że będzie trzymało poziom – oczywiście ten z czerwca, nie maja. Korzystając z pogody, opiszemy dziś lekkie potrawy: ponieważ podczas upału apetyt się zmniejsza. Jeśli chodzi o lekką kuchnię, możemy czerpać wręcz garściami z kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Opierają się one głównie na dużej ilości warzyw i nutce pikanterii. […]

    Przepisy na: letnie desery.

    Ponieważ w naszej krakowskiej szkole gotowania postanowiliśmy wprowadzić słodkie akcenty w postaci kursu cukierniczego pierwszego stopnia, dzisiejszy wpis będzie dedykowany deserom. Zaczniemy od klasyki, jaką jest podstawowy deser „crepes suzette”. Często pojawia się w menu, jeśli chodzi o podstawy gotowania oraz szkolenia cukiernicze. Jest to deser trywialnie prosty w wykonaniu. Należy jedynie zwracać szczególną uwagę […]